'Zlato' Centru za znanstvene informacije IRB-a

Autor: N. D. Objavljeno: 14.11.2023. 🕜 13:19 Lokacija: Zagreb
  • Logo Instituta 'Ruđer Bošković'
    Izvor: IRB

Knjižnica godine na IRB-u služi promicanju otvorene znanosti na institucijskoj i nacionalnoj razini

Centru za znanstvene informacije (CZI) Instituta Ruđer Bošković (IRB) uručeno je priznanje ''Knjižnica godine" na svečanoj skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva održanoj u ponedjeljak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Ovo priznanje vrijedna je potvrda višedesetljetnog rada i predanosti Centra u unapređenju knjižničarske struke, usluga i informacijskih servisa, čime Centar doprinosi hrvatskoj i međunarodnoj znanstveno-akademskoj zajednici.

Centar za znanstvene informacije IRB-a osnovan je 1950. i već sedam desetljeća obnaša važnu dužnost u podršci znanstvenicima IRB-a u raznim aktivnostima, uključujući osiguranje dostupnosti znanstvenih informacija, organizaciju informacija te razvoj raznih informacijskih sustava. Posebno se ističe uloga Centra u promicanju otvorene znanosti na institucijskoj i nacionalnoj razini, kroz izgradnju infrastrukture poput institucijskog repozitorija FULIR, repozitorija istraživačkih podataka FULIR Data, usluge pohrane podataka u oblaku 'moj oblak', sudjelovanje u izgradnji nacionalne infrastrukture za uspostavu digitalnih repozitorija - Dabar, Portala hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa - Hrčak, kao i kroz edukaciju i podršku znanstvenicima u implementaciji otvorene znanosti.

 
Informacijski servisi

 

Centar odavno prelazi granice tradicionalne institutske knjižnice, razvijajući brojne informacijske servise i pružajući korisničku podršku široj akademskoj i istraživačkoj zajednici. Servisi poput Hrvatske znanstvene bibliografije (CROSBI), Baze podataka projektnih aktivnosti u znanosti i visokom obrazovanju (POIROT) te Šestara - baze podataka znanstvenih instrumenata, koje je razvio CZI, postavili su temelje novog Informacijskog sustava znanosti RH – CroRIS.

CroRIS je informacijski sustav Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske razvijen u suradnji s CZI-jem i Sveučilišnim računskim centrom (Srce) te su u njega migrirani svi podaci iz postojećih informacijskih sustava. CZI i Srce danas zajednički pružaju uslugu održavanja, razvoja i pružanja korisničke podrške CroRIS-a uz svesrdnu podršku MZO-a.  

Međunarodna prisutnost Centra također je impresivna, s aktivnim sudjelovanjem u europskim projektima i međunarodnim udruženjima. Aktivnosti uključuju projekte poput PATTERN-a financiranog s 3,5 milijuna eura, kao i uključenost u razne EU projekte poput NI4OS-Europe, OpenAIRE Advance, OpenAIRE 2020, OpenAIREplus, te FOSTER.

TAGOVI