Nova generacija prvostupnika inženjera Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora

Autor: B. O. Objavljeno: 04.03.2024. 🕜 08:56 Lokacija: Šibenik
  • Promocija šeste generacije inženjera prvostupnika energetskih tehnologija, koji su završili sveučilišni prijediplomski Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, jedinstven studijski program Sveučilišta u Zagrebu koji zajedničkim snagama izvode FER i FSB (FOTO: FER; 2024.)
- inženjeri; FER; FSB
    Izvor: FER

Inovativan, okrenut potrebama industrije, integriran u lokalnu i regionalnu zajednicu, smješten u centru razvoja hrvatske zelene energetike, Studij služi kao primjer dobre prakse za razvoj zanimanja budućnosti i ostvarivanje ključnih rezultata klimatski neutralne budućnosti, kaže Vedran Bilas

Svečana promocija šeste generacije inženjera prvostupnika energetskih tehnologija, koji su završili sveučilišni prijediplomski Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, jedinstven studijski program Sveučilišta u Zagrebu koji zajedničkim snagama izvode Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB), održana je početkom mjeseca u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku

Promociji 12 inženjera prvostupnika nazočili su gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić te njegov zamjenik Danijel Mileta. Povjerenstvo za promociju činili su rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan FSB-a prof. dr. sc. Zdenko Tonković i privremeni voditelj Studija prof. dr. sc. Bojan Trkulja.

"U Europskoj godini vještina poseban naglasak stavljamo na unaprjeđenje ovog studija.  Inovativan, okrenut potrebama industrije, integriran u lokalnu i regionalnu zajednicu, smješten u centru razvoja hrvatske zelene energetike, ovaj Studij služi kao primjer dobre prakse za razvoj zanimanja budućnosti i ostvarivanje ključnih rezultata klimatski neutralne budućnosti", naglasio je Bilas.

 

Nove poslovne prilike

"Ovo je sveučilišni prijediplomski studij nakon kojega naši studenti mogu nastaviti akademski put na diplomskim programima na FER-u i FSB-u ili se zaposliti u brzo rastućim granama privrede vezanim uz zelenu tranziciju", istaknuo je Trkulja, privremeni voditelj Studija.  

"Smanjenje emisija stakleničkih plinova ključno je za ograničavanje globalnog zagrijavanja i minimiziranje štetnih posljedica po okoliš, društvo i ekonomiju. Obnovljivi izvori energije poput solarne, vjetrene i hidroenergije nude čistu alternativu fosilnim gorivima, a pomažu smanjiti i ovisnost o uvozu fosilnih goriva, što povećava energetsku sigurnost mnogih zemalja. Povećana investicija u obnovljive izvore energije potiče razvoj novih tehnologija, stvarajući nove poslovne prilike i radna mjesta u sektorima poput inženjeringa, proizvodnje opreme, instalacija, održavanja i istraživanja", dodao je.

"Grad Šibenik svoju budućnost temelji na razvoju visokoškolskog obrazovanja i implementaciji novih tehnologija te je svečana promocija prvostupnika inženjera energetskih tehnologija, koji su završili Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku, poseban trenutak za sve nas i korak naprijed ka tom cilju. Šibenskim studentima na raspolaganju je novi studentski dom, organizirana studentska prehrana i javni gradski prijevoz te visoka razina studentskog standarda pa su i to čimbenici kojima naša sredina dokazuje opredijeljenost razvoju visokog školstva i znanosti", izjavio je Burić.

 

Četiri komponente

"Na Sveučilištu gradimo čvrstu vezu s gospodarstvom jer se kroz suradnju dobivaju ideje za istraživanja koja urode novom tehnologijom ili inženjerskim rješenjem, a to sve dovodi do podizanja konkurentnosti gospodarstva i akademske zajednice. Promjene se danas kreću velikom brzinom, a energetika, elektrotehnika, strojarstvo, klimatske promjene, energetska učinkovitost i moderne energetske tehnologije u najvećoj mjeri utječu na ove promjene. Pritom najznačajniju ulogu imaju četiri komponente: čovjek, tehnologija, materijal i novac. Dobro odabrani elementi dat će najbolji rezultat, a najvažniji je ipak čovjek, odnosno stručnjak sa specifičnim znanjima i kompetencijama koje se stječu upravo na ovakvim studijskim programima", istaknuo je prof. dr. sc. Lakušić. 

Prvostupnici inženjeri po završetka ovog studija, priopćio je FER, mogu se zaposliti na brojnim poslovima povezanim s održivom odnosno 'zelenom' energetikom, pri čemu treba znati da se trenutačno u Hrvatskoj, ali i u Europi otvara izuzetno velik broj inovativnih i dobro plaćenih radnih mjesta.

TAGOVI