Splitski 'mozgometar'

Autor: B.L. Objavljeno: 17.10.2023. 🕜 09:57 Lokacija: Split
  • Zvonik katedrale sv. Duje u Splitu (foto: BL, kolovoz 2021.)

• Split, crkve, Dalmacija, Splitsko-dalmatinska županija
    Izvor: B.L.

Istraživači s FESB-a pomoću posebnih osjetnika uspjeli su izmjeriti koliko su djelatnici koncentrirani na poslu

Na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu još je prije pet godina pokrenut Laboratorij za internet stvari. Radilo se o projektu 'Internet of Things: Research and Applications' koji je financiran sredstvima Hrvatske zaklada za znanost u ukupnoj vrijednosti 282 105,10 eura. U proteklih pet godina tim koji čine četvero mladih znanstvenika provedena su brojna istraživanja mogućnosti primjene interneta stvari (IoT).

Tijekom rada na projektu izrađeno je devet različitih prototipova osjetnika s pratećim softverom i provedena su iscrpna ispitivanja popraćena s više od 2000 stranica teksta. U najzanimljivije rezultate svakako se ubrajaju oni koji pokazuju koliko su djelatnici koncentrirani na poslu, što je određivano pomoću spomenutih osjetnika, odnosno tzv. mozgometra.

Na osnovi provedenih istraživanja napisani su i mnogi znanstveni radovi, a također je evaluirana kvaliteta komunikacijskih tehnika za slanje podataka na srednje i veće udaljenosti, izrađeni su alternativni osjetnici koji su jednostavniji, energetski učinkovitiji i jeftiniji. Područja koji su obrađivana u istraživanju, između ostaloga, bila su identifikacija radijskom frekvencijom, pametna rješenja za parkiranje, pametno navodnjavanje, toplinska ugodnost u prostorijama i nova sučelja za interakciju s korisnicima, objavio je FESB.

TAGOVI