Vjetroturbina s jednim umjesto tri rotora

Autor: N. D. Objavljeno: 21.09.2023. 🕜 09:03 Lokacija: Amsterdam (Nizozemska)
  • jednorotorska turbina Touchwind
    Izvor: Touchwind 2023.

Plutajuća vjetroturbina namijenjena je za proizvodnju u priobalju

Nizozemska kompanija TouchWind razvija koncept vjetroturbine koji umjesto tri lopatice smještene oko središta rotora, ima tek – jednodijelni rotor. On se, poput avionskog propelera s dva kraka, vrti oko središnje osovine, a inovator kaže da je kao takva vjetroturbina čvršća, pouzdanija te da može podnijeti daleko snažnije udare vjetra od klasičnih (do 70 m/s, u usporedbi s oko 25 m/s).

Touchwind Mono kako se naziva ovaj koncept, osmišljen je primarno za generiranje vjetra na moru, u priobalnim vjetroelektranama, gdje bi plutale na posebnim platformama. Umjesto da ima zakretne lopatice, koje mijenjaju napadni kut i tako se prilagođavaju brzini vjetra, ove nizozemske vjetroturbine vjetru se prilagođavaju tako da se naginju – cijele, piše Bug.hr.

 
Vjetrenječa koja hibernira

 

Kada je vjetar preslab, cijela vjetrenjača položit će se na vodenu površinu i tako "hibernirati" dok vjetar ne bude dovoljno snažan za generiranje električne energije. Kada se to dogodi, snaga vjetra će, zahvaljujući posebnom dizajnu lopatica, stvoriti dovoljan uzgon da se jarbol turbine osovi, pa da se u tom položaju rotor počne okretati.

Za održavanje ravnoteže u cijelom su procesu zaduženi posebna plutača, ovješena pri vrhu jarbola te sustav koji kontrolira nagib vjetrenjače. Takvo tehničko rješenje trebalo bi donijeti uštede pri proizvodnji od čak 30-50%, usporedimo li ga s troškom izgradnje klasične vjetroturbine. Ideja je da se glavni dijelovi sklopa sastave u luci, pa potom brodom tegle na mjesto gdje će vjetrenjača biti usidrena, što također donosi uštede i olakšava instalaciju. Jedna ovakva 200-metarska turbina mogla bi imati snagu od 12 MW.

Iako ideja postoji već oko pet godina, a koncept dizajna razvija se isto toliko dugo, TouchWind još uvijek ne spominje kada očekuje komercijalizaciju svoje inovacije. Do sada su dobili nekoliko investicija, a trenutačno testiraju koncept na jednoj manjoj platformi u Nizozemskoj, objavio je Bug.hr.

TAGOVI