Termografija - znanstvena grana s brojnim primjenama

Autor: N. D. Objavljeno: 02.07.2024. 🕜 13:22 Lokacija: Zagreb
  • Fotografija s konferencije QIRT2024 (foto: D.P., srpanj 2024.)

• QIRT, stručni skupovi
    Izvor: D.P.
  • Fotografija s konferencije QIRT2024 (foto: D.P., srpanj 2024.)

• QIRT, stručni skupovi
    Izvor: D.P.

U Zagrebu se održava međunarodna konferencija posvećena termografiji QIRT 2024.

Međunarodna konferencija posvećena kvantitativnoj infracrvenoj termografiji QIRT 2024 započela je ponedjeljak u zagrebačkom hotelu Maistra City Vibes International i trajat će do petka 5. srpnja. Konferencija se održava svake dvije godine i okuplja znanstvenu i industrijsku zajednicu koja je zainteresirana i aktivno radi na istraživanju, primjeni i tehnologiji vezanoj za infracrvenu termografiju. 

Događanje je okupilo više od stotinu znanstvenika, istraživača, profesora i inženjera sa sveučilišta, instituta i tvrtki iz Austrije, Belgije, Brazila, Francuske, Italije, Japana, Južne Koreje, Kanade, Kine, Meksika, Njemačke, Poljske, SAD-a, Španjolske, Tajvana, UAE-a i drugih zemalja.

Izuzetno mi je drago što imamo ovoliki broj sudionika iz svih krajeva svijeta. Također, posebno nas veseli veliki broj mladih koji nastaviti raditi na širenju tehnologija kvantitativne infracrvene termografije i metode u širokom spektru aktivnosti. Tradicija ovog skupa bilježi 32 godine postojanja. Od tad, termografska oprema i primjena raznih termografskih metoda uvelike su se poboljšale zahvaljujući tehnološkom napretku i ustrajnom znanstvenom radu raditi na ovom polju. Bez mladih istraživača i znanstvenika nema novih postignuća, pa je njihova prisutnost na ovoj konferenciji jamstvo daljnjeg napretka.“, uvodno je izjavio umirovljeni prof. dr. sc. Srećko Švaić ranije zaposlen na Fakultetu za strojarstvo i brodogradnju u Zagrebu. 

Izvor: D. Papo
 
Višestruka korist od termografskih snimki

 

Konferenciju sponzorski podržavaju FLIR, Voidsy, Telops, TESTO i Twin Robotics, a organizacijski partneri su Energetika marketing i HESO

Termografija se danas svakodnevno koristi u znanstvenoj i istraživačkoj djelatnosti, u industriji, strojarstvu, arhitekturi i građevinarstvu (npr. za termografsko snimanje zgrada za energetsko certificiranje), medicini (npr. za otkrivanje upala i tumorskih promjena), obrani i nacionalnoj sigurnosti (npr. za zaštitu granica) itd.

Sve teme konferencije namijenjene su kvantitativnim rezultatima koji uključuju temperaturne vrijednosti kao i druge parametre na ispitivanim materijalima i strukturama. Potonji se obično dobivaju aktivnom termografijom, npr. iskorištavanjem nestacionarnih procesa prijenosa topline aktiviranih dodatnim izvorima topline ili razmatranjem učinaka ovisnih o valnoj duljini. Pasivne i aktivne termografske metode i tehnologije sada su raširene duž mnoštva područja primjene, koja sva profitiraju jedna od druge.

Izvor: D. Papo

 

TAGOVI