Održan je Nuqleus Demo Day

Autor: N. D. Objavljeno: 05.07.2024. 🕜 15:40 Lokacija: Zagreb
  • Ilustracija robotizacije (izvornik: Shutterstock 2020.)
    Izvor:

Konferencija je okupila hrvatsku deep-tech scenu te povezala znanost i privredu

U HUB-u 385 četvrtog se srpnja održala konferencija Nuqleus Demo Day posvećena razvoju deep-tech ekosustava u Hrvatskoj. Glavni je organizator konferencije startup inkubator Nuqleus koji se provodi u okviru Inovacijskog centra Nikola Tesla na FER-u.

Konferencija je okupila više od 150 predstavnika regionalnog startup ekosustava – znanstvenike i stručnjake s 15 hrvatskih znanstvenih institucija, predstavnike više od 10 domaćih i stranih investicijskih fondova, uspješne hrvatske poduzetnike, startupe i javna tijela.

Koordinator Nuqleusa Matija Srbić istaknuo je da imaju ambiciozne planove u narednim godinama. Već sada među svojim partnerima Nuqleus ima 13 znanstvenih institucija, startupi koji su prošli kroz program su dosad prikupili ukupno više od 1,7 milijuna eura za daljnji razvoj, a za sljedeću godinu su iz Nuqleusa najavili povezivanje sa stručnjacima za deep-tech iz SAD-a, formiranje konzorcija s vodećim hrvatskim tvrtkama s kojima će graditi hrvatski deep-tech ekosustav, te organizaciju dodatnih događaja za povezivanje hrvatske deep-tech zajednice.

 
Inovativna rješenja

 

Središnji je događaj konferencije bilo predstavljanje 10 inovativnih rješenja temeljenih na rezultatima znanstvenih istraživanja, koja su startupi uključeni u Nuqleusov inkubacijski program oblikovali u komercijalno primjenjive projekte. Od početka godine uz mentorsku su podršku stručnjaka prolazili kroz inkubaciju koja obuhvaća teme poput validacije ideje, istraživanja tržišta, prototipiranja, definiranja poslovnih modela, prikupljanja investicije te prezentacijske vještine.

Rješenja s kojima su se startupi predstavili dolaze iz raznih područja znanosti - od umjetne inteligencije i robotike do biomedicine i rudarstva, a njihove je prezentacije pratio žiri sastavljen od predstavnika domaćih i regionalnih investicijskih fondova koji zajedno upravljaju imovinom većom od milijardu eura.

Jedan od panelista na konferenciji, renomirani hrvatski znanstvenik i deep-tech poduzetnik Mile Šikić objasnio je da su inicijative poput Nuqleusa izuzetno važne za ekosustav i zgradnju startup kulture u Hrvatskoj jer otvaraju znanstvenicima mogućnost da razmišljaju drugačije od uobičajenog i ohrabruju ih da ostvaruju svoje zamisli. Joško Bobanović iz Sofinnova Partners dotaknuo se startupa koji su se predstavili na konferenciji. Istaknuo je da smo čuli visoko tehnološke startupe koji razumiju tehnologiju i probleme koje njome nastoje riješiti te je važno da u svojem rastu razmišljaju o poslovnim planovima te da se čim bolje prilagode ciljanom tržištu i korisnicima. Bobanović je, kaže, siguran da ćemo u budućnosti vidjeti najmanje jednog jednoroga iz Nuqleus programa.

Najbolji startup timovi s konferencije prolaze u treću fazu Nuqleus inkubatora čiji će naglasak biti na razvoju proizvoda i poslovanja, prikupljanju investicija te prodaji, a trajat će do kraja godine.

TAGOVI