Dostignuća novog Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu za SZ Hrvatsku

Autor: B. O. Objavljeno: 10.02.2023. 🕜 09:40 Lokacija: Čakovec
  • Zupčanici (izvornik: Shutterstock 2022.)

• strojarstvo, strojarska oprema, mehanizmi
    Izvor: Shutterstock

Mjesto gdje učenici postaju vrhunski majstori, poduzetnicima je omogućena dodatna edukacija, a programi obrazovanja odraslih mnogima otvaraju nove putove

Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu za sjeverozapadnu Hrvatsku Tehničke škole Čakovec mjesto je gdje se svijet mijenja nabolje. Ovdje učenici postaju vrhunski majstori, poduzetnicima je omogućena dodatna edukacija, a programi obrazovanja odraslih mnogima otvaraju nove putove. Novac uložen u suvremene laboratorije višestruko se vraća jer zahvaljujući Centru već smo počeli pozitivno mijenjati sliku tržišta rada na našem području, javlja Međimurska županija. 

Na završnoj konferenciji velikog projekta koja je održana ovaj tjedan prikazana su dostignuća novog Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu za sjeverozapadnu Hrvatsku. Centar je dio kompleksa Tehničke škole Čakovec i jedan je od najsuvremenijih u nas. 

"Projektom vrijednim gotovo 56 milijuna kuna rekonstruirana je dograđena radionica Tehničke škole Čakovec kako bi učenici dobili priliku učiti i stjecati zanatske vještine na suvremenoj opremi i uređajima te iz sustava obrazovanja izašli spremni za rad u struci. Sama ideja o centru razvijena je još 2016. godine kada je Međimurska županija predložila Tehničku školu Čakovec kao kandidata za regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu", objavljeno je na stranicama Međimurske županije.
 

Vrhunsko strukovno obrazovanje 

Zahvaljujući kvalitetnom radu škole, postignutim rezultatima i opsežnoj dokumentaciji koja je pripremljena u Javnoj ustanovi za razvoj Međimurske županije REDEA-i, Tehnička škola Čakovec 2018. uvrštena je među 25 srednjoškolskih ustanova koje su postale mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. U takvim centrima provode se i programi stručnog usavršavanja te cjeloživotnog obrazovanja. 

Radionica Tehničke škole Čakovec ima infrastrukturne i tehnološke preduvjete za vrhunsko strukovno obrazovanje učenika, ali i odraslih u specijaliziranim programima.

U sklopu projekta opremljeno je devet praktikuma u kojima se primjenjuju inovativne metode učenja. Učenicima je omogućen rad i u praktikumu CAD/CAM tehnologije, za CNC tehnologije, za zavarivanje, za mjerenje i kontrolu kvalitete, za razvoj i konstrukcije, za fluidne tehnike, za automatizaciju i robotiku, za energetsko strojarstvo i obnovljive izvore te praktikumu automehatronike. 

U potkrovlju Centra kompetentnosti smještena je višenamjenska konferencijska dvorana i laboratoriji u kojima učenici strojarskih zanimanja, odrasli polaznici, nastavnici, ali i gospodarstvenici imaju priliku sudjelovati u programima stručnog usavršavanja.
 

Laboratoriji i praktikumi

Ravnatelj Tehničke škole Čakovec Dražen Blažeka istaknuo je kako će Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Čakovec postati mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja "Danas s ponosom možemo reći kako smo mi prvi u roku završili objekt od ukupno 25 regionalnih centara kompetentnosti koliko će ih biti formirano u Hrvatskoj. Tajna naše uspješnosti je u ozbiljnom pristupu i kvalitetnoj koordinaciji te još jednom zahvaljujem svima koji su bili uključeni u provedbu projekta", rekao je, istaknuvši kako se nastava od prvog dana ove školske godine odvija u novoopremljenim laboratorijima i praktikumima.

Izvor: B.L.

"Ovim zahtjevnim projektom dosegnuli smo cilj te ga implementirali u zajednicu na višestruko koristan način: Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu Tehničke škole Čakovec, osim što je mjesto gdje učenici iz strukovnih programa na suvremenim strojevima i uređajima provode praksu i osposobljavaju se za rad, služi i našem gospodarstvu na nekoliko razina. Ovdje se educiraju poduzetnici, provode se programi osposobljavanja odraslih što znači da razvijanjem Centra kompetentnosti u strojarstvu direktno pozitivno utječemo i na tržište rada na našem području", kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec, istaknuvši da je Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole mjesto gdje učenici postaju vrhunski majstori, gdje imaju na raspolaganju svu infrastrukturu, opremu i najsuvremenije prostore.

"Time što smo prvi izgradili i opremili Centar pokazali smo koliko smo dorasli i najzahtjevnijim izazovima koje pretvaramo u  realizirane projekte uspješnim privlačenjem novca iz fondova Europske unije". 

Lako zapošljiv kadar

Cilj projekta, istaknula je voditeljica projekta Mihaela Pancer Zadravec, bio je stvaranje infrastrukturnih, tehnoloških i organizacijskih preduvjeta za kvalitetnije obrazovanje te obogaćenje ponude obrazovnih programa za odrasle sukladno potrebama gospodarstva u području strojarstva.

Državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Stipe Mamić čestitao je na uspješnom projektu te istaknuo da će se formiranjem centara kompetentnosti oblikovati kvalitetan i lako zapošljiv kadar. 

"Stvarate školovanu radnu snagu, a činjenica da ste prvi završili svoj Regionalni centar kompetentnosti u Republici Hrvatskoj uistinu zaslužuje čestitke". 

Završnoj konferenciji projekta prisustvovala je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, direktori i ravnatelji županijskih ustanova, ravnatelji srednjih škola, pročelnici, izvođači radova kao i mnogi obrtnici i gospodarstvenici iz Međimurske županije.

TAGOVI