U Tehničkom muzeju je otvorena izložba o pomorskoj robotici

Autor: N. D. Objavljeno: 24.05.2024. 🕜 11:14 Lokacija: Zagreb
  • More ispod površine (foto: Tonka, 2014)

• more, podmorje, priroda
    Izvor: Antonia Hohnjec

Autonomni sustavi veliki su pomagači u istraživanjima, a kako to izgleda može se vidjeti u Zagrebu

U zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla otvorena je izložba posvećena podvodnoj robotici pod nazivom 'Putovanje u dubine podvodnih sustava i tehnologija'. Izložba ostaje otvorena do 1. rujna.

Posjetiteljima omogućava da zarone u svijet podvodne robotike, autonomnih sustava i tehnologija i započnu putovanje kroz dubine mora i oceana. Predstavlja neke od inovacija koje su omogućile ljudima istraživanje i interakciju s tajnovitim podvodnim svijetom i njegovim stanovnicima. Od autonomnih brodova i ronilica, sve do najnovije inovativne istraživačke opreme, ova jedinstvena izložba prikazuje otkrića koja značajno unaprjeđuju naše razumijevanje podvodnog svijeta i revolucionariziraju pomorsku industriju.

Tim istraživača koji su izložbu osmislili i realizirali, pripremio je i zanimljivu interaktivnu aplikaciju.

Izložba je ostvarena u suradnji zagrebačkog sveučilišta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) i Sveučilišta u Haifi, Zavoda za pomorske tehnologije, Laboratorija za podvodnu akustiku i navigaciju (ANL-Haifa), te podržana od strane zajedničkog Programa za istraživanje i inovacije Obzor Europa Europske unije (UWIN-LABUST) te Hrvatsko-izraelskog znanstvenog istraživanja, Ministarstva znanosti i obrazovanja i izraelskog Ministarstvo inovacija, znanosti i tehnologije.

TAGOVI