EK osniva Ured za umjetnu inteligenciju

Autor: B. O. Objavljeno: 29.05.2024. 🕜 15:32 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Ilustracija umjetne inteligencije (izvornik: Jason Mitrione, 2023.)

• umjetna inteligencija
    Izvor: Jason Mitrione

Jačanje vodećeg položaja EU-a u području sigurne i pouzdane umjetne inteligencije

Europska komisija danas je predstavila Ured za umjetnu inteligenciju, osnovan u sklopu EK-a. Ured za umjetnu inteligenciju nastoji omogućiti razvoj, uvođenje i upotrebu umjetne inteligencije na način kojim se potiču društvene i gospodarske koristi i inovacije, uz istodobno ublažavanje rizika.

Ured će imati ključnu ulogu u provedbi Akta o umjetnoj inteligenciji, posebice u pogledu modela umjetne inteligencije opće namjene. Radit će i na poticanju istraživanja i inovacija u području pouzdane umjetne inteligencije te pozicioniranju EU-a kao predvodnika u međunarodnim raspravama, priopćeno je iz Predstavništva EK-a u Hrvatskoj.

"Ured za umjetnu inteligenciju koji je danas predstavljen pomoći će nam da osiguramo dosljednu provedbu Akta o umjetnoj inteligenciji. S razvojnim programerima i znanstvenom zajednicom ured će evaluirati i testirati umjetnu inteligenciju opće namjene kako bi se osiguralo da nam umjetna inteligencija služi i štiti naše europske vrijednosti", izjavila je izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager.

"Zahvaljujući novom Uredu za umjetnu inteligenciju i njegovih 140 talentiranih žena i muškaraca Komisija će imati potrebno stručno znanje za provedbu Akta o umjetnoj inteligenciji i jačanje uloge Europe u utvrđivanju standarda u području umjetne inteligencije. Ured će poticati europski ekosustav umjetne inteligencije koji je inovativan, konkurentan i u kojem se poštuju pravila i vrijednosti EU-a", dodao je Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište. 

TAGOVI