Japan će lansirati svemirski satelit od drveta

Autor: N. D. Objavljeno: 05.06.2024. 🕜 09:09 Lokacija: Tokio (Japan)
  • Zemlja u svemiru (izvornik: hfng / Shutterstock, 2011.)

• Zemlja, svemir, astronomija
    Izvor: hfng / Shutterstock

Ekološko rješenje načinjeno od drveta magnolije

Prvi drveni satelit na svijetu izgradili su japanski istraživači koji kažu da će njihova mala letjelica u obliku kocke biti lansirana raketom SpaceX u rujnu. Svaka strana eksperimentalnog satelita, koji su razvili znanstvenici sa Sveučilišta Kyoto i tvrtke za sječu drva Sumitomo Forestry, duga je samo 10 centimetara, a satelit je težan 900 grama. Izrađen je tradicionalnom japanskom tehnikom za koju nisu potrebni vijci ni ljepilo, a opremljen je vanjskim solarnim pločama.

Tvorci očekuju da će drveni materijal potpuno izgorjeti kada uređaj ponovno uđe u atmosferu, potencijalno pružajući način da se izbjegne stvaranje metalnih čestica kada se satelit vrati na Zemlju. Te metalne čestice mogle bi imati negativan utjecaj na okoliš i telekomunikacije, rekli su programeri najavljujući završetak izgradnje satelita.

"Sateliti koji nisu izrađeni od metala trebali bi postati praksa i zapravo nešto što je mainstream", rekao je Takao Doi, astronaut i profesor na Sveučilištu Kyoto.

Developeri će satelit, napravljen od drva magnolije, nazvan "LignoSat", predati svemirskoj agenciji JAXA. Bit će lansiran u svemir raketom SpaceX iz Kennedy centra u rujnu do Međunarodne svemirske postaje (ISS). Od tamo će satelit biti lansiran iz japanskog MSS eksperimentalnog modula kako bi se testirala njegova snaga i izdržljivost.

Podaci će sa satelita biti poslani istraživačima koji mogu provjeriti može li satelit izdržati velike temperaturne promjene.

Satelit će tri godine kružiti gotovo 400 kilometara iznad Zemlje,javlja Space.com.

TAGOVI