Prvi studij biomedicinskog inženjerstva u Hrvatskoj

Autor: B. O. Objavljeno: 12.06.2024. 🕜 08:24 Lokacija: Zagreb
  • Zgrada Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (izvornik: FER / Wikipedia, 2008.)

• FER, fakulteti, Sveučilište u Zagrebu
    Izvor: FER / Wikipedia
  • Natpis i logo Fakulteta strojarstva i brodogoradnje Sveučilišta u Zagrebu na ulazu u južnu zgradu (foto: BL, rujan 2019.)

• FSB, visoko školstvo, obrazovanje, fakulteti
    Izvor: B.L.

Tržišna vrijednost biomedicinskog inženjerstva u Europskoj uniji iznosi 110 milijardi eura

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB) predstavili su javnosti prvi združeni sveučilišni diplomski studij 'Biomedicinsko inženjerstvo' u Hrvatskoj. Uz FER kao nositelja studija i FSB kao partnera, u izvođenju programa sudjelovat će i nastavnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (MEF).

Pokretanje prvog diplomskog studija biomedicinskog inženjerstva u Hrvatskoj predstavlja važan korak prema rješavanju suvremenih izazova u zdravstvenom sustavu, posebice u kontekstu starenja društva i rastućih troškova liječenja u EU-u i svijetu. Studenti će po prvi put moći steći kvalifikaciju 'magistar inženjer/magistra inženjerka biomedicinskog inženjerstva' s pripadajućim stručnim nazivom 'mag. ing. biomeding'.

Tržišna vrijednost biomedicinskog inženjerstva u Europskoj uniji iznosi 110 milijardi eura s gotovo 650.000 zaposlenih u oko 26.000 kompanija, što svjedoči o značaju biomedicinskog inženjerstva. Budući magistri inženjeri zapošljavat će se u poduzećima koja se bave razvojem, prodajom i podrškom biomedicinskih proizvoda te u privatnim i javnim zdravstvenim institucijama. FER ovim studijem dodatno podupire izvrsnost i konkurentnost domaćeg kadra.

 

Združeni diplomski studij

"Uprava Sveučilišta u Zagrebu pozdravlja novi diplomski studijski program ‘Biomedicinsko inženjerstvo’, koji predstavlja prvi program u RH koji omogućuje stjecanje kvalifikacije magistra biomedicinskog inženjerstva i koji omogućuje da studenti steknu znanja potrebna za rad na inženjerskim poslovima razvoja uređaja i softvera u zdravstvenim ustanovama i steknu novu kvalifikaciju, koju do sada nije bilo moguće steći. Biomedicinski inženjeri su vrlo važni dionici u modernim zdravstvenim sustavima na više razina i ovaj združeni diplomski studij predstavlja jako dobru praksu na Sveučilištu te čestitam kolegama s FER-a i FSB-a na osnivanju ovog važnog studija. Siguran sam da će polaznici biti vrlo zadovoljni, a kao specijalistu radiologije vrlo mi je drago da će se dodatno unaprijediti i biomedicinsko oslikavanje i zdravstveni sustav u cijelosti", poručio je prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Boris Brkljačić.

"Ovo je veliki korak za biomedicinsko inženjerstvo u Hrvatskoj, kvalitetu programa jamči višedesetljetno iskustvo obaju fakulteta u istraživanju i nastavi u ovom području kao i suradnja s medicinskim fakultetom. Suradnja na multidisciplinarnim inicijativama strateški je cilj FER-a, a povezanost i otvorenost su naše temeljne vrijednosti", naglasio je dekan FER-a prof. dr.sc. Vedran Bilas

 

Oblikovanje budućnosti

"Kao liječnik-kardiolog i znanstvenik svesrdno podržavam diplomski studij Biomedicinsko inženjerstvo na Sveučilištu u Zagrebu. U mnogim medicinskim specijalnostima suočeni smo s fascinantnim tehnološkim napretkom, koji nerijetko postaje i 'conditio sine qua non' u modernom praktičnom djelovanju, kao i u sudjelovanju u napretku medicinske znanosti. Biomedicinski inženjeri karika su koja nedostaje u hrvatskome zdravstvu, posebice u tercijarnim centrima odnosno sveučilišnim klinikama. Takvi inženjeri trebali bi postati važni sudionici interdisciplinarnih timova u sustavu zdravstva, s liječnicima i ostalim zdravstvenim djelatnicima. Time ćemo ostvariti bitan iskorak u unaprjeđenju struke i znanosti u hrvatskoj medicini i biti spremni na izazove koje donosi budućnost – još veća tehnologizacija, primjena robotike, umjetne inteligencije i biotehnologije, a sve to radi racionalne i uravnotežene primjene trenutnih i novih tehnologija, s jedinim ciljem promicanja zdravlja i što bolje dijagnostike i liječenja naših građana", pozdravio je pokretanje novog studija dopredsjednik HAZU, akademik prof. dr. sc. Davor Miličić.

"Novi diplomski studij biomedicinskog inženjerstva osmišljen je kako bi studentima pružio suvremeno obrazovanje koje integrira inženjerske principe s medicinskim znanjima. Studijski program koji se temelji na najnovijim istraživanjima i tehnološkim trendovima zajednički izvode dva vodeća hrvatska tehnička fakulteta, FER i FSB, u suradnji s Medicinskim fakultetom. Pozivamo sve zainteresirane da se prijave na novi program i postanu dio zajednice koja će oblikovati budućnost biomedicinskog inženjerstva", pozvao je buduće studente dekan FSB-a prof. dr. sc. Zdenko Tonković.

Studenti se odabirom izbornih predmeta mogu usmjeriti u područja kao što su biomehanika, konstruiranje i proizvodne tehnologije u biomedicini, bioinstrumentacija, bioinformatika, znanost o podatcima u biomedicini, informacijski sustavi u biomedicini i zdravstvu, obrada i analiza biomedicinskih signala, te obrada i analiza biomedicinskih slika.

 

Strukturirano obrazovanje

Studijski program, konkurentan odgovarajućim studijima drugih svjetskih sveučilišta, traje dvije godine, a završava stjecanjem 120 ECTS bodova te izradom i obranom diplomskog rada. Prva generacija studenata bit će upisana u akademskoj godini 2024./2025, a upisna kvota na ljetnom roku iznosi 30 studenata.

"Znanstvena zajednica u Hrvatskoj drži korak sa svjetskim istraživanjima u području biomedicinskog inženjerstva, no dosad u Hrvatskoj nije bilo moguće steći kvalifikaciju biomedicinskog inženjera. Uvođenje prvoga diplomskoga studija Biomedicinsko inženjerstvo stavlja Hrvatsku uz bok drugih EU i svjetskih zemalja sa takvim studijima. Novi diplomski studij pružit će strukturirano obrazovanje i specijalizaciju stručnjaka koji su ključni za budućnost hrvatskog zdravstva te omogućiti stjecanje kvalifikacije magistra / magistre biomedicinskog inženjerstva", poručio je voditelj studija akademik prof. dr. sc. Sven Lončarić.

"Razvoj novih tehnologija naglašava važnost integracije tehnike u medicinsku praksu, čime je biomedicinsko inženjerstvo postalo neizostavan dio modernih zdravstvenih, ali i obrazovnih sustava - u državama EU postoji oko 300 studijskih programa iz područja biomedicinskog inženjerstva", istaknula je članica odbora studija prof. dr. sc. Tanja Jurčević Lulić.

Studenti koji su završili prijediplomski studij FER-a, prijediplomski studij FER-a i FSB-a Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori u Šibeniku, prijediplomski studij FSB-a Strojarstvo ili prijediplomski studij FSB-a Mehatronika i robotika mogu bez predmeta razlike upisati združeni sveučilišni diplomski studij Biomedicinsko inženjerstvo. Studij mogu upisati i studenti koji su završili prijediplomski studij na drugim tehničkim fakultetima u Hrvatskoj ili inozemstvu, uz eventualni upis predmeta razlike, izvijestio je FER.

TAGOVI