Otvoren laboratorij u kojem se stvaraju inovativne ideje

Autor: B. O. Objavljeno: 07.06.2024. 🕜 13:26 Lokacija: Zagreb
  • Poluvodiči (FOTO: Ane Nygård/Unsplash; 2023.)
 
• poluvodiči, elektronika, računarstvo
    Izvor: Ane Nygård/Unsplash

Inventorium će se koristiti za istraživačke aktivnosti, a istraživačima će omogućiti rad na razvoju najnovijih ICT tehnologija

U kompaniji Ericsson Nikola Tesla u četvrtak je otvoren Inventorium, znanstveno-istraživački laboratorij nastao u suradnji ENT-a i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER). 

Naziv Inventorium je kovanica od engleske riječi 'invent' te latinske riječi 'laboratorium', a predstavlja tehnološki laboratorij u kojem se stvaraju inovativne ideje za budućnost. Koristit će se za istraživačke aktivnosti, a istraživačima će omogućiti rad na razvoju najnovijih ICT tehnologija.

U laboratoriju se nalazi oprema zahvaljujući kojoj će studenti moći analizirati dostupnost te karakteristike mreže, a plan je početi s razvojem dodatnih analitičkih metoda te primjenom umjetne inteligencije predviđati ponašanja mreže i automatizirati karakteristike za optimalno komunikacijsko iskustvo korisnika. To će omogućiti kreiranje i realizaciju novih ideja te stvaranje novih istraživačkih rezultata, javlja Hina.

 

Snažna partnerstva

Cilj suradnje dviju institucija, kako su istaknuli predsjednica ENT-a Gordana Kovačević i dekan FER-a Vedran Bilas, čvršće je povezivanje znanosti i gospodarstva kao predispozicije razvoja društva.

Izvor: Shutterstock

Kovačević je kazala kako osnivanje Inventoriuma predstavlja dodatni iskorak u jačanju i intenziviranju dugogodišnje suradnje s FER-om. "Prostor, oprema, znanje i podrška naših zaposlenika stavlja se na raspolaganje za razne oblike aktivnosti koje ćemo nastaviti zajednički promišljati i definirati u partnerskom odnosu kako bismo još više osnažili naše timove za dodatne iskorake u istraživačkom prostoru razvoja novih tehnologija", rekla je.

Također je navela kako bez jakog sveučilišta, bez jakih fakulteta, bez znanosti nema razvoja tehnologije. Jednako tako, bez primjene naprednih tehnologija i kontinuiranog razvoja snažnih partnerstva nije moguće ostvariti gospodarski i društveni prosperitet, kazala je.

Kovačević vjeruje da će otvaranje Inventoriuma i memorandum o razumijevanju koji su također potpisali s FER-om pridonijeti daljnjem razvoju njihovog partnerstva te da će dodatno osnažiti sinergijsko djelovanje znanosti i gospodarstva i na primjeru vlastite suradnje pokazati kako se to može u Hrvatskoj kvalitetno i dobro ostvariti.

 

Tehnološki jaka Hrvatska

Bilas je također istaknuo kako otvaranje Inventoriuma predstavlja nastavak i jačanje suradnje s kompanijom Ericsson NT.

Povezivanje znanosti i gospodarstva, kako je kazao, važno je u ostvarenju zajedničkog cilja - tehnološki jake Hrvatske u kojoj se mogu raditi stvari dobre i jednako vrijedne ili bolje od onih koje se rade bilo gdje u svijetu, te Hrvatske u kojoj njeni najbolji talenti ostaju, ali i u koju dolaze i drugi.

FER je, kako je rekao, prepoznat i po suradnji s gospodarstvom, a jačanje i širenje te suradnje je jedan od njihovih strateških ciljeva. 

"Višedesetljetno partnerstvo FER-a i Ericsson Nikole Tesle može poslužiti kao primjer dobre prakse jer uključuje brojne modele suradnje u istraživanjima, obrazovanju i inovacijama koja se kontinuirano nadopunjuje i razvija i koja značajno doprinosi stvaranju talenata i razvoju njihovih karijera. Posebice nas veseli da se novim laboratorijem otvaraju mogućnosti za multidisciplinarna istraživanja", istaknuo je. 

TAGOVI