Partnerski odnos FSB-a i njemačkog proizvođača automobila

Autor: B. O. Objavljeno: 03.06.2024. 🕜 14:00 Lokacija: Zagreb
  • Natpis i logo Fakulteta strojarstva i brodogoradnje Sveučilišta u Zagrebu na ulazu u južnu zgradu (foto: BL, rujan 2019.)

• FSB, visoko školstvo, obrazovanje, fakulteti
    Izvor: B.L.

Predanost Fakultet strojarstva i brodogradnje razvoju vrhunskih stručnjaka koji će biti nositelji budućih inovacija u automobilskoj industriji

Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu i BMW Grupa iz Münchena nastavljaju svoj uspješan partnerski odnos koji je započeo u 2023. godini. Ključni projektni zadatak potpisan s BMW Grupom označio je početak suradnje na razvoju nove generacije predikcijskih modela baziranih na umjetnoj inteligenciji, s ciljem poboljšanja kvalitete i smanjenja troškova u proizvodnji baterijskih ćelija. U istraživački rad su uključeni ne samo istraživači s fakulteta, već i studenti diplomskog studija i doktorandi, čime se podiže njihova stručna kompetencija i mobilnost iz akademske sfere u gospodarstvo, izvijestio je FSB.

Automobilska industrija prolazi kroz značajnu transformaciju prema elektromobilnosti, pri čemu visokonaponska baterija postaje ključna komponenta električnih vozila. Baterijska ćelija, kao središnja komponenta baterije, igra odlučujuću ulogu u postizanju optimalne proizvodnje baterija. Zbog toga je BMW Grupa uspostavila dva centra kompetencija: Battery Cell Competence Center (BCCC), usmjeren na razvoj novih tehnologija proizvoda, i Cell Manufacturing Competence Center (CMCC), otvoren u listopadu 2023., fokusiran na procesnu tehnologiju. 

Optimizacija proizvodnje i svojstava baterijskih ćelija, suočena s velikom složenosti i brojnim parametrima, oslanja se na umjetnu inteligenciju za analizu i optimizaciju procesa.

 

Napredna tehnološka rješenja

Zbog uspješne suradnje njemačkog proizvođača automobila i Sveučilišta u Zagrebu te kako bi projektu dali dodatni poticaj, BMW Hrvatska, odnosno tvrtka Tomić & Co., odlučila je ustupiti FSB-u BMW iX1 xDrive30. To vozilo će omogućiti FSB-u demonstraciju automobila u sklopu nastave o pogonima električnih vozila, promicanje elektrifikacije, čistog i održivog prometa te korištenje obnovljivih izvora - što je jedan od prioriteta Fakulteta. 

Izvor: Artiom Vallat / Unsplash

Osim toga, vozilo će se koristiti za odlazak na razna događanja, sastanke i druge aktivnosti, čime se omogućuje bolja vidljivost i prisutnost FSB-a u relevantnim akademskim i industrijskim krugovima. 

Svečana primopredaja automobila održana je prošli tjedan u Sveučilišnom nastavnom centru AGG-FSB. 

"Ovaj čin potvrđuje predanost FSB-a razvoju vrhunskih stručnjaka koji će biti nositelji budućih inovacija u automobilskoj industriji. Partnerstvo s BMW-om i podrška tvrtke Tomić & Co. ističu važnost sinergije između akademskih institucija i industrijskih lidera u stvaranju održivih i naprednih tehnoloških rješenja", objavljeno je na stranicama FSB-a

TAGOVI