Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore u Samoboru

Autor: B. O. Objavljeno: 24.05.2024. 🕜 13:54 Lokacija: Samobor
  • Panorama Samobora s crkvom sv. Anastazije i Trgom kralja Tomislava u prvom planu (izvornik: Turistička zajednica grada Samobora / Davor Đopar, svibanj 2023.)

• Samobor, Zagrebačka županija
    Izvor: Turistička zajednica grada Samobora / Davor Đopar

Centar je otvoren u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0

U sklopu Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0 u Srednjoj strukovnoj školi Samobor ovaj tjedan je otvoren Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije.

Srednja strukovna škola Velika Gorica, koja je bila nositelj projekta postala je Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije, a Srednja škola Dugo Selo postala je Centar izvrsnosti za robotiku, javlja Grad Samobor.

Riječ je o investiciji vrijednoj 15,5 milijuna eura financiranoj sredstvima Europskog socijalnog fonda s nešto više od 6,5 milijuna eura, Europskog fonda za regionalni razvoj s gotovo četiri milijuna eura i Zagrebačke županije s gotovo pet milijuna eura, a koji je obuhvatio dogradnju srednjih strukovnih škola u Samoboru, Velikoj Gorici i Dugom Selu, uključujući nabavu opreme, edukaciju djelatnika te modernizaciju programa obrazovanja.

 

Učeće tvornice

Brojne uzvanike uvodno je pozdravio ravnatelj srednje Strukovne škole Davor Škiljan naglasivši kako je to najveća investicija u povijesti samoborske Strukovne škole koja je dobila oko 700 m2 dograđenog prostora u kojem se nalaze četiri moderno opremljene učeće tvornice koje će donijeti revoluciju u strukovnom obrazovanju.

O vrijednosti projekta govorili su zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec i izaslanica predsjednika Vlade Vesna Šerepac.

Uime Grada Samobora otvorenju Centra je prisustvovala samoborska gradonačelnica Petra Škrobot koja je obišla nove moderne učionice opremljene najnovijom tehnologijom za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore. Učenicima je poželjela puno uspjeha u stjecanju novih znanja i vještina koje će im pomoći da se prilagode novim trendovima u obrazovanju i potrebama na tržištu rada.

TAGOVI