EU parlamentarci pozivaju na hitno zakonodavno uređenje umjetne inteligencije

Autor: N. D. Objavljeno: 18.04.2023. 🕜 14:41 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Ilustracija digitalizacije (izvornik: Shutterstock, 2018.)

• digitalizacija, informatizacija, automatizacije
    Izvor: Shutterstock

Umjetna inteligencija u primjeni počinje izazivati sve veću zabrinutost jer nema adekvatne zakonodavne pratnje

Zastupnici EU-a pozvali su u ponedjeljak svjetske čelnike da održe summit kako bi pronašli načine za kontrolu razvoja naprednih sustava umjetne inteligencije (AI) kao što je ChatGPT, rekavši da se razvijaju brže od očekivanog.

Dvanaest zastupnika Europskog parlamenta, koji svi rade na zakonodavstvu EU-a o tehnologiji, pozvali su američkog predsjednika Joea Bidena i predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen da sazovu sastanak i rekli da bi tvrtke AI trebale biti odgovornije. Pismo je pozvalo demokratske i "nedemokratske" zemlje da razmisle o potencijalnim sustavima upravljanja i da budu suzdržane u potrazi za vrlo moćnom umjetnom inteligencijom.

 
Zakon koji se kuha dvije godine - predugo

 

Europska komisija je prije gotovo dvije godine predložila nacrt pravila za Zakon o umjetnoj inteligenciji prema kojem se očekuje da se alati umjetne inteligencije klasificiraju prema njihovoj percipiranoj razini rizika, od niske do neprihvatljive. Parlamentarni odbor raspravlja o prijedlogu zakona od 108 stranica i nada se postići zajedničko stajalište do 26. travnja, prema dva izvora upoznata s tim pitanjem.

Izjava dvanaestorice uslijedila je nekoliko tjedana nakon što su Elon Musk i više od 1000 znantvenika koji rade u IT industriji zatražili šestomjesečnu pauzu u razvoju sustava moćnijih od MSFT-a koji podržava Microsoftova openAI-jeva najnovija iteracija ChatGPT-a, koja može oponašati ljude i stvarati tekst i slike na temelju upita.

Izvor: Rittal

To otvoreno pismo, koje je u ožujku objavio Future Life Institute (FLI), upozorilo je da umjetna inteligencija može širiti dezinformacije neviđenom brzinom i da bi strojevi mogli "brojčano nadmašiti, nadmudriti i zamijeniti" ljude, ako se ne kontroliraju. MEPS je rekao da se ne slaže s nekim od "alarmantnijih izjava" FLI poruke. "Usprkos tome, slažemo se s temeljnom porukom pisma: uz brzu evoluciju moćne umjetne inteligencije, vidimo potrebu za značajnom političkom akcijom", dodali su.

Odgovarajući na optužbe zastupnika za uzbunu, predsjednik FLI-a Max Tegmark rekao je: "Oni mogu misliti što god žele sve dok rade pravu stvar."

Tegmark je za Reuters rekao da je "oduševljen" odgovorom i pohvalio članove Europskog parlamenta što su preuzeli vodstvo u regulaciji umjetne inteligencije na globalnoj razini. Prošlog je tjedna kinesko regulatorno tijelo za kibernetički prostor predstavilo nacrt mjera za upravljanje generativnim AI uslugama, rekavši da želi da tvrtke vlastima dostave sigurnosne procjene prije nego što objave ponudu proizvode na tržištu.

Bidenova administracija također je tražila javne komentare o potencijalnim mjerama odgovornosti za sustave umjetne inteligencije jer se postavljaju pitanja o njihovom utjecaju na nacionalnu sigurnost i obrazovanje, objavio je Jarusalem Post.

 

Chat GPT pod istragom - problem u školstvu

Središnje regulatorno tijelo Europske unije za podatke priopćilo je prošli tjedan da formira radnu skupinu za pomoć zemljama u rješavanju problema oko iznimno popularnog AI chatbota ChatGPT, pojačavajući pritisak na njegovog američkog proizvođača OpenAI. ChatGPT može generirati eseje, pjesme i razgovore iz najkraćih upita i pokazao se sposobnim položiti neke teške ispite. No, prati ga zabrinutost da bi njegov talent mogao dovesti do raširenog varanja u školama, pojačati dezinformacije na webu i zamijeniti "ljudske radnike".

Italija je prošlog mjeseca privremeno zabranila program zbog navoda da njegovo prikupljanje podataka krši zakone o privatnosti, a francuski regulator je 13. travnja rekao da je otvorio službeni postupak nakon što je primio pet pritužbi.

Španjolska agencija za zaštitu podataka AEPD također je rekla da je pokrenula istragu o softveru i njegovom američkom vlasniku, rekavši da, iako favorizira razvoj umjetne inteligencije, "on mora biti kompatibilan s osobnim pravima i slobodama".

 

 

TAGOVI