Dodavanjem sode bikarbone do 15% manje emisija u industriji cementa!

Autor: N. D. Objavljeno: 27.04.2023. 🕜 13:33 Lokacija: Zagreb
  • Postrojenja tvornice cementa CEMEX u Kaštelima (foto: Tonka, 2012.)

• CEMEX, cementna industrija, cementare, tvornice
    Izvor: Antonia Hohnjec

Revolucionarno otkriće s američkog MIT-a za cementnu industriju!

Proizvodnja betona čini 8% globalne emisije ugljičnog dioksida, a sada je, čini se, otkriven jeftin i jednostavan način kako te emisije smanjiti za čak 15%. Polovica proizvodnje dolazi od fosilne energije korištene za njegovu proizvodnju, koja se, nadamo se, može pretvoriti u čistu energiju,, a druga polovica dolazi od CO2 koji izlazi tijekom kemijske transformacije. 

Massachussets Institute of Technology napravio je istraživanje koje pokazuje kako jednostavno dodavanje natrijevog bikarbonata (da, sode bikarbone!) tijekom ranih faza proizvodnje može ukloniti, mineralizacijom, do 15% ukupne količine CO2 povezanog s proizvodnjom cementa. Dodatna prednost je što se dobiveni beton mnogo brže stvrdnjava i udvostručuje mehaničku izvedbu betona u ranoj fazi.

Novi putevi sekvestracije ugljičnog dioksida koje su otkrili autori oslanjaju se na vrlo rano stvaranje karbonata tijekom miješanja i izlijevanja betona, prije stvrdnjavanja materijala, što bi moglo uvelike eliminirati štetne učinke upijanja ugljičnog dioksida nakon stvrdnjavanja materijala.

CO2 se mineralizira u ranoj fazi

 

Ključ novog procesa je dodavanje jednog jednostavnog, jeftinog sastojka: natrijevog bikarbonata. U laboratorijskim testovima koji koriste zamjenu natrijevim bikarbonatom, tim je pokazao da se do 15% ukupne količine ugljičnog dioksida povezanog s proizvodnjom cementa može mineralizirati tijekom ovih ranih faza - dovoljno da potencijalno napravi značajan pad u globalnom ugljičnom otisku tog materijala.

Nalazi su objavljeni u ožujku u časopisu PNAS Nexus, u radu profesora građevinarstva i inženjerstva okoliša s MIT-a Admira Mašića i Franza-Josefa Ulma, postdoktoranada s MIT-a Damiana Stefaniuka i doktoranda Marcina Hajduczeka te Jamesa Weavera s Wyss instituta Sveučilišta Harvard.

"Sve je to vrlo uzbudljivo", kaže Admir Mašić, "jer naše istraživanje unapređuje koncept multifunkcionalnog betona uključivanjem dodatnih prednosti mineralizacije ugljičnog dioksida tijekom proizvodnje i lijevanja."

Naravno, dugoročne performanse nove mješavine još treba testirati. Ali ovo otvara vrata jednostavnom i jeftinom načinu brzog i globalnog prelaska na beton s niskim udjelom ugljika, objavio je MIT News.

 

TAGOVI