Riječki MBA Ekonomija energetskog sektora uskoro kreće s novom generacijom polaznika

Autor: N. D. Objavljeno: 22.03.2023. 🕜 09:00 Lokacija: Rijeka
  • Polaznici MBA studija 'Ekonomija energetskog sektora' na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci (izvornik: EFRI, ožujak 2023.)

• Studij Ekonomija energetskog sektora, EFRI, visoko obrazovanje
    Izvor: EFRI

Studijski program okreće se temama održive energetike, niskougljičnih tehnologija, zelenih financija i održivih poslovnih modela

Već 12 godina riječki Ekonomski fakultet u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar, Končar Grupom i ostalim partnerima izvodi poslijediplomski MBA studij iz energetike. Brojni polaznici koji dolaze iz energetskih kompanija i pratećih industrija i uslužnih djelatnosti uspješno su završili ovaj studij i dobili nova praktična znanja o ekonomiji energetike, inovativnim tehnološkim rješenjima i poslovnim modelima koji mogu odgovoriti na nove izazove. Upisi u novu, 12. generaciju studija su u tijeku.

Uvođenje novih kolegija gotovo svake godine te veliki broj gostiju predavača iz prakse osigurava kontinuirano prilagođavanje aktualnostima. Polaznici biraju izborne kolegije između čak 18 ponuđenih koji pokrivaju razna područja, ovisno o svojim potrebama i preferencijama. Najnoviji kolegiji kao što su 'Vodik u energetskoj tranziciji' i 'Spremnici energije i električna vozila' pokazuju koliko je studijski program moderan, fleksibilan i u korak s najnovijim trendovima u energetici. 

„Mislim da je naša fleksibilnost i spremnost da se kontinuirano mijenjamo sukladno potrebama tržišta i naših polaznika naša najveća prednost. Studijski program okreće se novim sadržajima u kojima sada dominiraju teme održive energetike, niskougljičnih tehnologija, zelenih financija i održivih poslovnih modela koji upravljaju rizicima u uvjetima velike volatilnosti i neizvjesnosti. Dok su pred nekoliko godina većinu polaznika činili polaznici iz energetskih kompanija, većinom u državnom vlasništvu, danas su to ljudi koji rade u privatnom sektoru, najviše u pratećim industrijama proizvodnje opreme, projektiranja, razvoja projekata, financijskom sektoru te ostalim uslugama vezanim uz obnovljive izvore i energetsku tranziciju.“, ističe voditeljica studija prof. dr. sc. Nela Vlahinić Lenz. 

Novi sadržaji 


Od ove godine MBA unosi brojne nove sadržaje vezane uz nove modele investiranja u obnovljive izvore, PPA ugovore, zelene obveznice i ESG izvještavanje. Realnost i situacija na energetskim, robnim i financijskim tržištima mijenja se toliko brzo da predavanja pripremljena mjesec dana ranije postaju zastarjela. Ključ je dovesti predavače koji se time bave u praksi i imaju insiderski uvid u aktualnu situaciju i sve novosti.

MBA polaznici polaznici kroz case-studyje rješavaju konkretne business situacije i modeliraju rješenja. Kako bi to mogli, moraju imati adekvatno multidisciplinarno znanje, od razumijevanja tehnoloških rješenja, poslovnih i financijskih modela do poznavanja regulatornih i pravnih okvira i zahtjeva.“, ističe prof. Vlahinić Lenz.

I networking je važan


Uz fokus na kvalitetu studijskog programa i predavača, MBA studij mora pružiti polaznicima važnu nadogradnju, a to je networking i poslovno umrežavanje kolegica i kolega iz različitih poduzeća i sektora. Ulaže se veliki trud u organizaciju različitih događanja, od alumni konferencija, studijskih posjeta energetskim postrojenjima i kompanijama, do različitih druženja koja povezuju polaznike i alumnije prethodnih generacija te brojne nositelje kolegija i goste predavače. 

MBA potiče izvrsnost na razne načine, između ostaloga i kroz nominaciju pet najboljih završnih radova obranjenih tijekom aktualne godine. Najbolji završni rad bira povjerenstvo koje uključuje i stručnjake iz gospodarstva te uz financijsku nagradu pruža priliku nagrađenoj kolegici ili kolegi da javno prezentira rad pred mnogim kolegama i zainteresiranim gospodarstvenicima. 

TAGOVI