Završen je projekt mapiranja plitkih geotermalnih sustava

Autor: N. D. Objavljeno: 04.07.2024. 🕜 13:15 Lokacija: Zagreb
  • Fotografija s 2. radionice projekta PLIGES 22. ožujka 2024. u Zagrebu (foto: DP, ožujak 2024.)

• PLIGES, dizalice topline
    Izvor: D.P.

Javnosti je dostupna mrežna aplikacija

S posljednjim danom lipnja 2024. godine, zaključeno je finalno izvješće projekta Mapiranje plitkih geotermalnih sustava u Republici Hrvatskoj – PLIGES, te je javno puštena u rad mrežna aplikacija izvedenih sustava. Projekt, čiji je nositelj Sveučilište u Zagrebu Fakultet strojarstva i brodogradnje, a prvi partner Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, te drugi partner TT inženjering d.o.o., financirali su Island, Lihtenštajn i Norveška u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. - 2021. Upravitelj programa je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije, dok je Programski partner  Energetski institut Hrvoje Požar. Projekt je službeno trajao od veljače 2023. do kraja travnja 2024. Za vrijeme projekta održane su tri radionice u Osijeku, Zagrebu i Labinu.

Prvi je to sveobuhvatni pregled geotermalnih dizalica topline u Republici Hrvatskoj koje koriste tlo te podzemne i površinske vode kao izvor topline. Podatci iz baze izvedenih sustava poslužili su za procjenu godišnje proizvodnje toplinske energije plitkih geotermalnih sustava u MWh i ušteda u smanjenju emisija CO2. Vrijedni parametri preneseni su u interaktivnu GIS kartu koja je javno dostupna za pregled i unos novih sustava:  https://powerlab.fsb.hr/pliges/map.  Prikupljeni podaci od interesa su za znanstvenu i stručnu zajednicu, potencijalne investitore, širu javnost s ciljem razvoja sektora grijanja i hlađenja s što većom penetracijom obnovljivih izvora energije.

Projektni tim predvođen Marijom Macenić, Tomislavom Kurevijom, Lukom Bobanom, Tomislavom Pukšecom, Anom Kodba, Stjepanom Hercegom, Vladimirom Soldom (voditeljem projekta) te drugim članovima tima, zahvaljuje konzultantima, promotorima, poslovnim subjektima i pojedincima koji su pomogli u uspješnoj provedbi projekta i prikupljanju podataka s terena. Projekt je poslužio za stvaranje dobre podloge za daljnju nadogradnju podataka o postojećim izvedenim sustavima te prikupljanja novih.

TAGOVI