Na području grada Klanjca završen je projekt rekonstrukcije javne rasvjete. Riječ je o realizaciji projekta Newlight – modernizaciji energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete čime će se znatno uštedjeti na potrošnji električne energije. 

Projekt Newlight prvi je u Hrvatskoj sufinanciran iz programa ELENA, zajedničkog programa tehničke pomoći Europske komisije i Europske investicijske banke (EIB) namijenjen za pripremu većih infrastrukturnih projekata europskih regija i gradova u području čiste energije, prometa i zgradarstva, objavljeno je na stranicama Grada Klanjca

Newlight je razvila Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) za dvije hrvatske županije – Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku, s ciljem inovativnog financiranja i pokretanja većih ulaganja u javnu rasvjetu.

 

Svjetlosno onečišćenje 

Postojeća javna rasvjeta na području Klanjca bila je zastarjela te su se učestalo pojavljivali kvarovi. Realizacijom ovog projekta, pak, zamijenjena je novom, modernom rasvjetom. 

Rekonstrukcija je obuhvatila zamjenu postojećih rasvjetnih armatura koje su u velikoj većini bile s visokotlačnim natrijevim i manjoj mjeri živinim izvorima, novim LED svjetiljkama koje imaju jamstvo od 10 godina te je na gradskom području ugrađeno 656 novih svjetiljki. 

Za realizaciju ovog projekta, Grad Klanjec je dobio ESIF kredit HBOR-a u iznosu od 1,5 milijuna kuna. Sredstva za otplatu kredita bit će osigurana od uštede za dosadašnje troškove električne energije i održavanje javne rasvjete. Projektom je, naime, predviđeno smanjenje potrošnje električne energije za najmanje 50 posto, a nova rasvjeta ujedno je ekološki prihvatljiva, odnosno značajno smanjuje svjetlosno onečišćenje.