Energetska obnova OŠ Skalice u Splitu završena je ovaj tjedan. Ova osmoljetka, istaknuto je na konferenciji za medije, dobila je i certifikat o poboljšanju učinkovitosti objekta. 

Riječ je o projektu vrijednom 4,5 milijuna kuna, od čega je 1,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je ostalo financirano iz proračuna Grada Splita.

"Škola je izgrađena 1970. i od tada pa sve do danas redovito se održavala, a značajnije ulaganje bilježi od 2000. do 2010. godine. Projekt energetske obnove škole je možda jedan od najznačajnijih i najvećih pojedinačnih financijskih ulaganja u školu. Ovom investicijom zapravo štedimo električnu i toplinsku energiju, a obnovljeni krov i pročelje zgrade utjecali su na stabilnost i izgled škole", izjavio je ravnatelj OŠ Skalice Leo Botica


LED rasvjeta 

Ovim projektom je izvedena toplinska izolacija, saniran je ravni krov, zamijenjena je vanjska stolarija te je postavljena LED rasvjeta, izvijestio je Grad Split. Također su zamijenjeni ručni regulacijski ventili s termoregulacijskim i uvedeno je hidrauličko uravnoteženje centralnog grijanja. Na krovu je pak ugrađen i fotonaponski modul za proizvodnju električne energije.

"S ovom energetskom obnovom očekuje se ušteda u potrošnji električne energije od 65 posto, a zgrada je iz energetskog razreda C prešla u A. Također će škola s fotonaponskim modulom proizvoditi vlastitu električnu energiju, a ono što se ne potroši za potrebe škole, vraćat će se u mrežu", kazao je Anto Krželj, voditelj projekta energetske obnove. 


Pet energetskih obnova 

Prema riječima Mate Omazića, pročelnika Službe za društvene djelatnosti, uz energetsku obnovu OŠ Skalice, ove godine je dovršena i više od milijun kuna vrijedna energetska obnova DV Latice. 

"U 2021. godini očekuje nas projekt energetske obnove vrtića Mandalina u vrijednosti 3,3 milijuna kuna, OŠ Mertojak u vrijednosti 6,7 milijuna kuna te OŠ Pojišan čija vrijednost iznosi 12,1 milijuna kuna. Investicija u ovih pet energetskih obnova je 27,6 milijuna kuna, od čega je 11 milijun kuna bespovratnih sredstava, a Grad Split ulaže 16,6 milijuna kuna", poručio je Omazić. 

U Gradu Splitu podsjećaju kako je bespovratna sredstva za energetske obnove spomenutih splitskih škola i vrtića osigurala Razvojna agencija Split - RaST uspješnom prijavom na poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u siječnju 2019. godine.