Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu provodi projekt 'Consumer Engagement in Building Renovation and Renewable Energy Cooperatives for Grassroot Climate Action (CONGREGATE)', koji se financira iz programa European Climate Initiative (EUKI) 2020. 

U Hrvatskoj projekt prati i analizira kako trenutni programi energetske obnove utječu na energetsku i financijsku uštedu stanovnika, kao i na njihovo ponašanje i stavove. Trajanje projekta je do 31. ožujka 2023. godine. 

"Projektom CONGREGATE obuhvatit će se praćenje potrošnje energije višestambenih zgrada u energetski obnovljenim i neobnovljenim zgradama u razdoblju od jedne godine. Uz praćenje potrošnje energije u svakoj zgradi na primjeru jednog stana pratit će se i toplinska ugodnost, kao i kvaliteta zraka. Preduvjet je da je potencijalna zgrada spojena na sustav daljinskog grijanja, tj. da ima toplinsku podstanicu u kojoj se nalazi mjerenje potrošnje energije", javlja Grad Velika Gorica.

 

Građanski angažman 

U tome gradu projekt se provodi u sedam višestambenih zgrada, u suradnji s predstavnicima suvlasnika, upraviteljem – Gradskim stambenim gospodarstvom Velike Gorice te Gradom Velikom Goricom. 

Mjerenja toplinske ugodnosti i kvalitete zraka u stambenom prostoru mogu se razlikovati zbog različitih dobnih skupina i broja ukućana, različitih navika u dijelu provjetravanja prostora te vremena boravka ukućana u prostoru (zaposleni ili, primjerice, umirovljeni ukućani). 

Rezultati studije informirat će buduće nacionalne kampanje za građanski angažman u programima energetske obnove zgrada. Rezultati istraživanja će po završetku projekta biti dostupni svim zainteresiranim predstavnicima suvlasnika kao i upravitelja zgrada.