Elektroprijenos Bosne i Hercegovine i Nadzorni operater sustava isključili su pogone mostarskog Aluminija s naponske mreže. Ovakvim nekontroliranim gašenjem značajan dio pogona Elektrolize bit će zauvijek izgubljen za mogućnost eventualne obnove rada, objavio je N1. 
Ispražnjeni su pogoni u Ljevaonici i Anodama, dok to nije bilo moguće učiniti u pogonima Elektrolize. Zbog složenosti tehnološkog postupka gašenja elektrolitičnih ćelija u kojima se tali metal aluminija iz rude glinice trebala su dva mjeseca i 25 milijuna eura za gašenje. Radnici iz ove tvrtke upozorili su kako će se nakon dva i pol sata metal u ćelijama potpuno smrznuti i proizvodnju više nikada neće biti moguće pokrenuti. Nitko od vladajućih na to nije primjereno reagirao, što je dovelo i do blokade prometnica, ali uzalud.

Propali pregovori s Glencoreom

Za gašenje kompanije radnici optužuju Vladu Federacije BiH koja je većinski vlasnik, s 44 posto udjela, koliko imaju i mali dioničari radnici, dok je udjel Vlade RH 12%. U ponedjeljak su propali razgovori između Vlade i predstavnika švicarskog Glencorea što je bio posljednji pokušaj za očuvanje kompanije. Švicarska kompanija tražila je nižu cijenu struje što je bio uvjet da Aluminij prestane gomilati gubitke koji su veći od 200 milijuna eura. 

Vlada FBiH je, međutim, odbila takvu mogućnost. Aluminij je najveća kompanija u Hercegovini i zapošljavao je oko 900 radnika, kompanija je imala godišnji promet od 320 milijuna KM, a čak oko 50 posto prihoda Luke Ploče je 2018. bilo vezano uz ovu kompaniju, tako da će i Hrvatska itekako osjetiti kraj proizvodnje u toj tvornici.