Cijene nafte na tržištima nastavljaju rasti dok naftaši još promišljaju koliko će "otvoriti pipu". Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i treći tjedan zaredom, dosegnuvši nove najviše razine u više od dvije godine jer proizvođači očekuju da će, zahvaljujući oporavku najvećih svjetskih gospodarstava, potražnja za naftom nastaviti rasti. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,1% na 72,69 USD, najvišu razinu od svibnja 2019. godine. 

Na američkom je tržištu cijena barela skočila gotovo 1,9% na 60,91 USD, najvišu razinu od listopada 2018. Platts javlja da bi globalna potražnja za naftom mogla porasti za 3,5 mil. bl/dnevno u 2022., vraćajući se na predpandemijsko razdoblje te upozrava da će se otvoriti veliki jaz između ponude i potraženje ako OPEC+ ne poveća isporuke.

Daljnji rast cijena

Analitičari Goldman Sachsa procjenjuju da će cijena barela na londonskom tržištu ovoga ljeta dosegnuti 80 dolara, a Međunarodne agencija za energiju (IEA) procjenjuje da će veliki proizvođači morati povećati proizvodnju kako bi podmirili potražnju koja bi se do kraja iduće godine trebala vratiti na pretpandemijsku razinu. 

IEA smatra da bi OPEC+ na tržište trebao staviti još do 1,6 mil. bl/dnevno 2022., dosežući predpandemijsku razinu sredinom iduće godine, prije svega zbog proizvodnje iz SAD-a, Brazila i Norveške. IEA je procijenila da je OPEC u svibnju proizveo 25,43 mil. bl/d u odnosu na potražnju od 28,3 mil/dn, koliko se očekuje u nastavku ove godine, što znači da naftaši drže pipu zatvorenom gurajući cijene prema gore. U međuvremenu, procjenjenja proizvodnja cijele OPEC+ grupe je na 40,39 mil. bl/d u svibnju, što znači da postoji gotovo 10 mil. bl/dn rezervnog kapaciteta. 

Tko se ustaje prvi?

U nagovještaju o tome koje su nacije proizvođačice nafte najbolje prošle u krizi, IEA izvještaj piše: "Proizvođači teške kategorije, kao što su Saudijska Arabija, UAE i Rusija, troše novac na proširenje ili barem održavanje kapaciteta. Očekuje se da će proizvodni kapacitet OPEC-a rasti 200.000 bl do 34,3 milijuna bl/d 2022. godine kao dodatni kapacitet iz jeftinih rezervi na Bliskom istoku nadoknađujući daljnje gubitke u Angoli i Nigeriji.", piše Platts. 

IEA smatra da će oporavak iduće godine predvoditi avioindustrija (+1,5 mil. b/d) , dok će rad od kuće utjecati na smanjenje potražnje za gorivima za automobile u razvijenim zemljama (-300.000-350.000 b/d). Električna vozila kratkoročno ostaju "fenomen" u Europi i Kini pa čak i uz njihov velik porast utjecaj na prodaju električnih vozila i potražnju za benzinom i dizelom relativno je limitiran, smatra IEA.