Svijet može ubrzati klimatska djelovanja i emisije ugljičnog dioksida svesti na polovicu već do 2030. godine. Tako smatra Jean-Pascal Tricoire, čelnik francuskog tehnološkog diva Schneider Electric, jedne od vodećih svjetskih tvrtki u području digitalne transformacije upravljanja energijom i automatike. Uostalom, tvrtka je 2021. godine proglašena za najodrživiju svjetsku korporaciju, a u izvješću svojeg Instituta za istraživanja održivosti pod naslovom 'Imperativ za 2030.: utrka protiv vremena' postavila je načine na koji se već do te godine mogu ostvariti ciljevi neto nultih emisija. 

Sve su to samo neki od naglasaka velikog 'online eventa' koji je Schneider organizirao pod nazivom 'Innovation Summit World Tour 2021'. Taj se 'virtualni' skup mogao istodobno pratiti u cijelom svijetu i bio je posvećen globalnom izazovu klimatskih promjena, a glavni mu je cilj bio uputiti krajnje korisnike, poslovne partnere, regulatorna tijela i politiku kako ubrzano smanjiti emisiju i ostvariti dekarbonizaciju svjetskog gospodarstva već u narednom desetljeću.


Hitna potreba za brzim djelovanjem na dekarbonizaciji

Čelnik SE-a pozvao je sve sudionike 'Innovation Summita World Toura' na poduzimanje kritičnih mjera na dekarbonizaciji, pri čemu je ponudio tvrtkina istraživanja kao osnove za postizanje cilja ograničavanja globalnog porasta temperature na 1,5 °C. Kako bi se to ostvarilo, potrebno je koristiti tehnička i tehnološka rješenja kojima će se emisije do kraja desetljeća smanjiti za 30 - 50% u odnosu na sadašnju razinu.

Naime, modeli ranije spomenutog SE-ovog Instituta pokazuju kako razina emisija CO2 od 10 Gt godišnje može biti realistička i ostvariva već do 2030. godine. Tvrtka stoga poziva vlade svjetskih zemalja i sve druge globalne korporacije da 3 - 5 puta povećaju napore za postizanje tih ciljeva. 

"Unatoč povećanim naporima oko održivosti i činjenici da sve više tvrtki prihvaćaju ambiciozne ciljeve za suočavanje s klimatskim promjenama, naše istraživanje pokazuje da se moramo ubrzati. Svi mi zajedno u SE-u dio smo rješenja. Kako bi podržali razne organizacije u potrazi za bržom dekarbonizacijom i ostvarivanju njihovih klimatskih ciljeva, ubrzavamo širenje naših poslova u pružanju savjetodavnih usluga u području globalne održivosti čime ćemo zadovoljiti povećanu potražnju za još većim napretkom kada se radi o ciljevima energetske tranzicije i klimatskog djelovanja", istaknuo je prvi čovjek SE-a i nastavio: "Ono što organizacije danas traže je partner od povjerenja koji kombinira strateško planiranje i postavljanje ciljeva s dokazanim iskustvom u području primjene rješenja koja daju brže i održivije rezultate. S obzirom na to da smo sami uspješno prevladali mnoge izazove održivosti i u svojim pogonima primijenili digitalna i elektronička rješenja koja su vodeća na svijetu, na dobrom smo položaju da bi drugima mogli pomoći ići brže i dalje."


Strategije i rješenja za dekarbonizaciju lanaca vrijednosti

U posljednjih 10 godina SE je uvelike razvio svoje područje poslovanja za pružanje savjetodavnih usluga u području održivosti. Tvrtka je stoga danas na prvom mjestu u svijetu kada je riječ o energetskoj učinkovitosti, upravljanju energijom, nabavom energije iz obnovljivih izvora, izvješćavanju o emisijama ugljika, procjenama klimatskih rizika i dekarbonizaciji lanca opskrbe. Pri tome svoj softver i usluge pruža za čak 30% tvrtki s popisa 'Fortune 500', među kojima su i svjetski divovi kao što su Johnson & Johnson, Velux, Unilever, T-Mobile i mnogi drugi.

U skladu s time, SE danas može ponuditi niz rješenja kao što su, između ostaloga, savjetovanja u području klimatskog djelovanja u kombinaciji s uslugama dekarbonizacije lanca opskrbe i procjene klimatskih rizika i usluge u području komunikacija, uključujući izvješćivanje, odnosno ocjenjivanje prema kriterijima ESG (okoliš, društvo, uprava), ali i module prema ESG-u za naprednu platformu EcoStruxure™.


Biti dio rješenja

Kao dio svoje ambiciozne strategije da se bude pokretač održivih inovacija i otvaranja puteva prema neto nultim emisijama, SE svojim korisnicima u svim područjima pomaže u inovativnosti i okretanja otvorenim, interoperabilnim, digitalnim i pojednostavljenim sustavima i pametnim načinima vođenja poslovanja. Stoga je tvrtka na 'Innovation Summit World Touru' predstavila i niz svojih novih rješenja, proizvoda i usluga za kućanstva, zgradarstvo, podatkovne centre, elektroenergetske sustave i razne industrije.