Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija razmatra mogućnost izgradnje nuklearne elektrane i da se o tome konzultira s ruskom državnom korporacijom za atomsku energiju Rosatom. Vučić je za YouTube kanal "Soloviow live", uoči predstojećeg susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, izjavio da Srbija sada počinje ozbiljno razmatrati takvu mogućnost. Predsjednik Srbije rekao je da se razmatraju mnoga pitanja zajedno s Rosatomom. "Da vidimo kako će to ići, ali su nam potrebne dodatne konzultacije s našim ruskim partnerima, kako da radimo u budućnosti" naveo je Vučić. 

Istaknuo je da postoji problem financiranja jer velika nuklearka košta više od 10 milijardi eura, a Srbija je odlučila da njen državni dug uvijek bude manji od 60% jer "ne želi ugroziti budućnost srpske djece". Vučić bi tse rebao sutra u Sočiju sastati sa ruskim predsjedniko Vladimirom Putinom. 

Vučić je nedavno s mađarskim premijerom Orbanom razgovarao o želji Srbije da otkupi 15% udjela u nuklearki koja će se graditi uz postojeći blok NE Paks, a rekao je i da razgovara i s bugarskim premijerom Borisovom o njihovoj nuklearki Belene. U Srbiji je od 1989. i Černobilske katastrofe na snazi moratorij na izgradnju nuklearnih elektrana. Vučić je također izjavio da ako uspješno okonča razgovore sa Putinom o uvozu plina, "energetska budućnost Srbije bit će osigurana".