Kako bi postala klimatski neutralna do 2050., Europa mora preobraziti svoj energetski sustav koji je izvor više od 75 posto emisija stakleničkih plinova u EU-u. 

Jučer donesenim strategijama za integraciju energetskog sustava i čisti vodik otvara se put za učinkovitiji i povezaniji energetski sektor s ciljem čišćeg planeta i jačeg gospodarstva. 

Te dvije strategije predstavljaju novi plan ulaganja u čistu energiju u skladu s paketom Europske komisije za oporavak Next Generation EU i Europskim zelenim planom


Poticanje potražnje 

Kako bi omogućila ostvarivanje ciljeva te strategije, Komisija je jučer pokrenula europski savez za čisti vodik u suradnji s predvodnicima iz industrije, civilnim društvom, nacionalnim i regionalnim ministarstvima te Europskom investicijskom bankom. 

Savez će stvoriti portfelj ulaganja za podupiranje proizvodnje čistog vodika u EU-u i poticanje potražnje za vodikom. Istodobno, priopćeno je iz Europske komisije, usredotočit će se na vodik iz obnovljivih izvora koji će se tijekom prijelaznog razdoblja dopuniti vodikom s niskim emisijama ugljika.