Osnovna škola Đurđevac je u suradnji s Gradom Đurđevcom uspješno osigurala sredstva za izgradnju sunčane elektrane snage 72,9 kW. Vrijednost ugradnje fotonaponskog sustava za korištenje obnovljivih izvora na krovu te osnovne škole iznosi približno 747 tisuća kuna, a projekt će sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) s otprilike 300 tisuća kuna. 

Cilj projekta je povećanje proizvodnje energije kako bi škola u cijelosti bila energetski neovisna i koristila samo vlastitu proizvedenu električnu energiju, a posljedično će se smanjiti i emisija stakleničkih plinova, javlja Grad Đurđevac.

"Prijašnjim projektima i mjerama poput zamjene krovišta i stolarije, modernizacijom rasvjete, pripremom tople vode i postavljanjem vanjske energetski učinkovite ovojnice već smo značajno energetski obnovili našu školu, a ovaj projekt je samo nadogradnja i dodatna ušteda. Pripremljeni su i projekti energetske obnove svih područnih škola, a i na vrtiću i na JVP-u Đurđevac postavit će se solarni paneli kako bi naše ustanove bile energetski učinkovitije i energetski neovisne, što je posebice značajno u ovo vrijeme kad rastu cijene energenata. Provođenju ovih mjera štednje i projektima pridružit će se i sve gradske tvrtke", izjavio je prošli tjedan gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

power and energy masters