Drama oko vlasništva nad prvom hrvatskom geotermalnom elektranom GTE Velika ide dalje, a epilog će izgleda dobiti na EU sudu za ljudska prava, pišu hrvatski mediji. Turski poduzetnik Muharrem Balat je preko svoje hrvatske tvrtke BLT tužio je Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP) zbog niza sudskih odluka kojima mu je, kako navodi u tužbi, povrijeđeno pravo na uživanje vlasništva i pravično suđenje. BLT u Hrvatskoj predstavlja turski MB Holding, investitora koji je u Velikoj Cigleni kraj Bjelovara razvio i pokrenuo prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj, koja godišnje za svoju proizvodnju dobiva između 100 i 120 milijuna kuna poticaja za obnovljivu energiju koju proizvodi. Ta elektrana će do 2031. primiti preko milijardu kuna državnih poticaja, vodi se sudska bitka između bivših suradnika Balata i nekada manjinskog partnera Dragana Jurilja, koji je imao manjinski udio u projektu koji je s gotovo 60 mil. eura financirala i realizirala turska tvrtka. 

Eskalacija

Turskog investitora, koji je držao 80% vlasništva u tvrtki nositelju projekta pod nazivom Geoen d.o.o. - manjinski partner Jurilj, odnosno tvrtka Geothermal Solutions (suvlasnik 20%), uspio je u sudskom registru zagrebačkog Trgovačkog suda izbrisati iz vlasništva kompanije te preuzeti vlasništvo nad elektranom, kao i vlasništvo nad zemljištem na kojem je elektrana izgrađena. Suprotstavljene strane u tišini su "ratovale" posljednjih nekoliko godina, no problemi su eskalirali otkad su jedni protiv drugih pokrenuli više od 30-ak sudskih postupaka i podnijeli više kaznenih prijava. 

U tužbi Balat tvrdi sda je odluka Visokog trgovačkog suda od 26. veljače 2021. donesena uz pogrešnu primjenu materijalnoga prava, čime je BLT-u onemogućena učinkovita pravna zaštita pred sudom. U tužbi ESLJP-u podnositelj navodi i da je povreda prava na pravično suđenje dodatno naglašena odbacivanjem ustavne tužbe i stavom Ustavnoga suda da ne želi razmatrati ovaj predmet te zaključuju da su naši sudovi svojim odlukama propustili osigurati minimum pravne zaštite potrebne BLT-u u pogledu njegovih udjela u Geoenu. Jurilj pak kaže da je postupao legitimno za što postoje pravomoćne sudske odluke. O cijelom slučaju već smo detaljno izvještavali.