Najveći vjetropark u Hrvatskoj koji se gradi u senjskom zaleđu bit će završen u rujnu kada kreće probni rad i ishodovanje dozvola, piše Novi list. Projekt VE Senj uključuje izgradnju 39 vjetroagregata pojedinačne snage 4 MW na površini od 65 km četvornih, od čega se 29 vjetroagregata nalazi na području Grada Senja, a deset na području općine Brinje. Radovi na izgradnji vjetroparka počeli su 20. srpnja 2019. godine i do kraja prošle godine odrađeno je 70 posto cjelokupnog projekta. 

Izgrađeno je 68 kilometara pristupnih cesta, te platoi i temelji za sve vjetroagregate. Ukupna snaga budućeg vjetroparka bit će 156 MW, a godišnje će proizvoditi 530 mil. kWh električne energije. Službeni početak rada vjetroparka očekuje do kraja godine i operativno će se koristiti barem sljedeće 23 godine. Trenutno je na montaži angažirano 160 hrvatskih i 40 kineskih radnika i stručnjaka, s tim da je menadžment smješten u Senju, a kineski radnici u zakupljenim objektima u Krivom Putu i Melnicama. 

Oprema proizvođača Shanghai Electric se redovito dovozi u luku Zadar, a šesti i posljednji brod s opremom trebao bi uploviti u lipnju. To je prva velika kineska investicija u Hrvatskoj vrijedna oko 230 milijuna eura, a gradi ga kineska državna tvrtka Norinco International Cooperation Ltd., odnosno Norinco – podružnica Zagreb koja je većinski vlasnik – s udjelom vlasništva od 76 posto – tvrtke Energija projekt sa sjedištem u Senju.