Europski parlament i Komisija ovaj tjedan su objavili posebno istraživanje Eurobarometra o budućnosti Europe, koje su zajedno naručili. 

Na početku 2022., proglašene Europskom godinom mladih, u ovoj se anketi ističu stajališta mladih Europljana o izazovima s kojima se suočava Europska unija, uz ključnu ulogu koju mladi imaju na Konferenciji o budućnosti Europe

Tako, prema istraživanju Eurobarometra, 91 posto osoba u dobi od 15 do 24 godine misli da borba protiv klimatskih promjena može pridonijeti njihovom zdravlju i dobrobiti, a s njima se slaže i 84 posto ispitanika starijih od 55 godina. 

Gotovo polovina Europljana (49 posto) smatra klimatske promjene glavnim globalnim izazovom koji utječe na budućnost EU-a, priopćeno je iz Europske komisije.

 

Klimatska neutralnost 

Zatim, velika većina podupire i okolišne ciljeve Europskog zelenog plana: 88 posto Europljana smatra da je važno povećati udio energije iz obnovljivih izvora u europskom gospodarstvu i postići veću energetsku učinkovitost, dok 80 posto njih smatra kako je važno da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. te da se promiče rast tržišta vozila s nultim i niskim emisijama. 

Smatraju da će usporediv životni standard (za koji se opredijelilo 31 posto ispitanika) i zajednička zdravstvena politika (za koju se opredijelilo 22 posto) najviše pridonijeti budućnosti Europe. Vrlo važnima smatraju se i veća solidarnost među članicama (21 posto) i energetska neovisnost (20 posto). 

Na pitanje s kojim se izazovima suočava EU najčešći su odgovori bili socijalna nejednakost (36 posto), nezaposlenost (32 posto) i pitanje migracija (31 posto). 

Zaštitu okoliša i klimatske promjene ispitanici ne smatraju samo globalnim izazovima, nego i izazovima za EU: 32 posto smatra ih važnim pitanjem.