Memorandum o razumijevanju povodom pružanja podrške za razvoj Plana održive urbane mobilnosti (SUMP) ovaj tjedan je potpisan u Sarajevu. Prema smjernicama Europske unije, plan bi trebao osigurati građanima prijevoz do ključnih odredišta, poboljšati sigurnost te smanjiti onečišćenje, buku, emisije stakleničkih plinova i potrošnju energije
K tomu, objavljeno je na internetskim stranicama Sarajeva, planom bi se trebala poboljšati učinkovitost prijevoza osoba i roba, kao i gradski okoliš, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Sarajeva. 

Strateški dokument

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić je istaknuo kako je riječ o vrlo značajnom događaju za taj grad koji će kroz projekt dobiti znanje, iskustvo i novac. Ministar prometa Kantona Sarajevo Adnan Šteta je kazao kako će se tijekom realizacije projekta s GIZ – Otvorenim regionalnim fondom za Jugoistočnu Europu – Energetska učinkovitost (ORF-EE) doći do određenih dokumenata i podataka koji će kasnije predstavljati smjernice za donošenje strategije. 
Joachim Gaube, sektorski menadžer u tom fondu, napomenuo je kako njemačka vlada kroz GIZ ORF-EE i projekt SUMSECC (Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistočne Europe) podupire gradove Jugoistočne Europe u postizanju održivog i brzog transportnog sustava kako bi postali zdraviji, sigurniji i prosperitetniji. 

Projekti s rješenjima

SUMP-om, kao strateškim dokumentom, bit će obuhvaćene četiri sarajevske općine: Centar, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo, te područje Ilidže, Vogošće, Ilijaša, Hadžića i Trnova. Gradska uprava, općine i Kanton stoga trebaju ponuditi one projekte s rješenjima za održivi i energetski učinkovit prometni sustav u Sarajevu te u njegovoj blizini.