Čakovec: kreće energetska obnova bolnice

Autor: B.O. Objavljeno: 09.12.2021. 🕜 08:46 Lokacija: Čakovec

Vrijednost projekta je približno 40 milijuna kuna

Standard zdravstvene usluge za Međimurke i Međimurce diže se na još višu razinu zahvaljujući energetskoj obnovi zgrade Županijske bolnice Čakovec. Ugovor o izvedbi energetske obnove potpisao je ovaj tjedan župan Međimurske županije Matija Posavec s izvođačima radova. 

"Ulaganje u zdravstvo prioritet je Međimurske županije, što potvrđuju provedeni projekti posljednjih nekoliko godina, a završetkom energetske obnove bolnice zaokružit ćemo veliki investicijski ciklus ulaganja u zdravstvene ustanove koje su okupljene u jednom dvorištu kako bi građanima zdravstvena usluga bila što dostupnija", istaknuo je župan.

 

Ekološki prihvatljivija bolnica 

Zamjenik ravnatelja Županijske bolnice Čakovec dr. Miroslav Horvat pojasnio je da će energetskom obnovom bolnice biti obuhvaćene četiri zgrade, i to paviljon 1, zgrada opskrbno-servisnog centra, spojni hodnik i paviljon 2. Ukupna građevinska (bruto) površina kompleksa zgrada iznosi 20.263 četvornih metara. 

"Želimo stvoriti što ugodnije uvjete boravka za naše pacijente, ali i što bolje uvjete rada za naše djelatnike. Završetkom radova sve bolničke zgrade bit će pod jednim krovom čime ćemo biti funkcionalniji, energetski učinkovitiji i ekološki prihvatljiviji, a svaki ušteđeni novac u tom segmentu moći će se usmjeriti u nabavku nove opreme i edukacije", naglasio je dr. Horvat. 

Ukupna vrijednost projekta je gotovo 39,7 milijuna kuna, od čega je najveći dio financiran bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Dio sredstava osigurat će Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, dok će Međimurska županija u provedbu projekta uložiti približno 18 milijuna kuna vlastitih sredstava.

 

Grijanje i hlađenje 

Župan Posavec ugovore o izvedbi radova potpisao je s direktorom tvrtke Jukić-Dam Danijelom Jukićem i s predstavnicom zajednice ponuditelja ZEM nadzor Elom Mihovilović Brkić

"Svoje bogato iskustvo s energetskim obnovama zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske potvrdit ćemo ovim projektom za koji vjerujemo da će biti uspješan te ćemo ga nastojati odraditi u što kraćem roku", kazao je Jukić. 

Energetska obnova ove bolnice obuhvaća radove na vanjskoj ovojnici, krovištu, stropovima, toplinsku izolaciju vanjskih zidova, automatizaciju sustava za grijanje i hlađenje te se predviđa ušteda energije za grijanje oko 60 posto, izvijestila je Međimurska županija.

TAGOVI