Napredna rješenja na infrastrukturi javne rasvjete

Autor: B.O. Objavljeno: 10.12.2021. 🕜 11:07 Lokacija: Zagreb

HT i Sveta Nedelja pokrenuli su istraživačko-razvojni projekt

HT Grupa, najveći privatni ulagač u digitalizaciju, i Grad Sveta Nedelja potpisali su danas ugovor o provedbi istraživačko-razvojnog pilot-projekta pametne javne rasvjete. Riječ je o rješenju koje je u potpunosti razvijeno unutar HT-a, može raditi na svim tipovima mrežnih tehnologija, uključujući 3G, 4G, 5G, Narrowband Internet of Things (NB IoT) i primjenjivo je na svim vrstama javne rasvjete te će značajno pridonijeti energetskoj učinkovitosti tog grada, ali i kvaliteti života, sigurnosti građana i smanjenju svjetlosnog onečišćenja

Provedbom ovog projekta, priopćeno je iz HT-a, stupovi javne rasvjete u Svetoj Nedelji dobit će nove funkcije, tj. postat će 'pametni' te će biti moguće bežičnim putem na daljinu upravljati i nadzirati svjetiljkom. 

Nove funkcije uključivat će i praćenje osnovnih vremenskih uvjeta - temperaturu, vlagu, tlak i UV zračenje, praćenje kvalitete zraka, mjerenje energetskih pokazatelja svjetiljke, dok će dio stupova imati funkciju uočavanja prolaska pješaka i mjerenja buke u prometu.

 

Velika ambicija 

"Ponosni smo što je upravo Sveta Nedelja nositelj prvog ovakvog projekta u Hrvatskoj. Pametna javna rasvjeta i mehanizam upravljanja njome, uvelike će pridonijeti kvaliteti i sigurnosti naših građana, ali i energetskoj učinkovitosti. Ovim projektom nastavljamo ulaganja na području digitalizacije grada i vjerujemo kako ćemo i dalje opravdano biti grad za primjer drugima", istaknuo je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec

"Ovo je prvi projekt ovakvog tipa u Hrvatskoj, gdje se na stupove javne rasvjete ugrađuje hardver koji nije namijenjen samo za upravljanje i nadzor svjetiljki. Sveta Nedelja, koja je bila jedan od prvih gradova u Hrvatskoj u kojem je uvedena 5G mreža, ima veliku ambiciju i jasnu viziju razvoja te je provedba projekta pametne rasvjete dobar primjer kako možemo doprinijeti digitalizaciji i transformaciji grada i većoj kvaliteti života stanovnika. Uz kvalitetnu optičku infrastrukturu, 5G mrežu te razvijenu NB IoT mrežu od kojih velike koristi imaju i javni i privatni sektor, mogućnosti za daljnji razvoj pametnih rješenja i pametnih gradova gotovo su neograničene, a Sveta Nedelja može poslužiti kao ogledni primjer", izjavila je Marijana Bačić, potpredsjednica za Korporativnu prodaju i ICT usluge u Hrvatskom Telekomu.

 

Stručni tim 

Za potrebe realizacije ovog projekta, HT Grupa će osigurati potreban hardver, softver i uslugu povezivanja, a Grad Sveta Nedelja će ustupiti na korištenje infrastrukturu javne rasvjete i osigurati ugradnju upravljačko-komunikacijskih modula. 

Predviđeno trajanje pilot-projekta je šest mjeseci tijekom kojih će stručni tim tog grada i HT-a analizirati podatke i rad sustava te graditi znanje s ciljem optimizacije rješenja i pružanja što bolje usluge građanima i Svetoj Nedelji.

TAGOVI