Struka pozdravlja izmjene i dopune EPBD-a

Autor: B.L. Objavljeno: 17.12.2021. 🕜 09:08 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)

Prijedlozi izmjena i dopuna važne direktive predstavljeni su 15. prosinca

Savez europskih udruga za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju (REHVA), krovna europska stručna udruga u području termotehnike, pozdravila je Prijedlog izmjena i dopuna Europske direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada (EPBD). Taj su prijedlog 15. prosinca ove godine objavili potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans i europska povjerenica za energetiku Kadri Simson. 

Jedan od glavnih ciljeva tog prijedloga je udvostručiti stopu energetskih obnova zgrada u europskim zemljama do 2030. godine kako bi se ostvario potpuni prijelaz na energetski učinkovito zgradarstvo. Tako je potpredsjednik Timmermans pri predstavljanju prijedloga istaknuo da se upravo u starim zgradama širom Europe krije najveći potencijal za projekte energetske obnove, tako da one postanu energetski, ali i troškovno učinkovite. To bi se trebalo ostvariti uvođenjem Najmanjih potrebnih normi za ukupnu energetsku učinkovitost (MEPS) kojima će se propisati da se sve zgrade energetske klase G moraju obnoviti do 2027. godine, kako bi im se do 2030. godine dovele na energetske klase F i E. 

Jedna od važnijih primjena je uvođenje zgrada s nultom emisijom umjesto zgrada gotovo nulte potrošnje energije (nZEB) i kriterija za emisije stakleničkih plinova u ocjenjivanje učinka. Uz to, EPBD će ubuduće biti više usmjeren na kvalitetu zraka i klimatskih značajki u zatvorenim prostorima, time što će se odrediti dragovoljni pokazatelji koji će biti uključeni u energetske certifikate i proširiti opseg inspekcije zgrada na sustave ventilacije (uz sustave grijanja i klimatizacije) s istim zahtjevima.

Čelnica REHVA-e, Anita Derjanecz, sve je to popratila riječima: "Prijelaz na mjerenja učinka i pristupanje podacima o zgradama također su važni novi elementi, posebice stoga zato što Prijedlog zahtijeva ugradnju uređaja za praćenje i kontrolu kvalitete zraka u zatvorenim prostorima u zgradama s nultom emisijom, a i u postojećim zgradama, gdje je god to moguće", objavio je njemački stručni portal 'CCI.Dialog'.


TAGOVI