Hoće li novi propis donijeti barem malo reda u graditeljstvo?

Autor: B.L. Objavljeno: 14.12.2021. 🕜 08:56 Lokacija: Zagreb

Pitanje je, naravno, retoričko, ali Posebne uzance u građenju hvalevrijedan su pokušaj

Odavno je poznato da u graditeljstvu vlada posvemašnji nered, od projektiranja, preko nadzora, do izvođenja radova, ali i kasnijeg korištenja i održavanja građevine. Kako bi se barem jedan dio tih problema pokušao riješiti, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca nedavno su donijele Posebne uzance u građenju.

Njihovu važnost dodatno ističe činjenica da su objavljene kao podzakonski propis, tj. u 'Narodnim novinama' (br. 137/2021 od 13. prosinca ove godine), a donesene su na osnovi Zakona o gradnji (NN 153/2013, 20/2017, 39/2019 i 125/2019). Sastoje se od 23 dijela, odnosno ukupno 107. članaka. Kao zanimljivost pri tome valja spomenuti činjenicu da je posljednji takav propis koji je važio na području Hrvatske bile Posebne uzance o građenju koje su objavljene u 'Službenom listu SFRJ' još 1. travnja 1977. godine! 

Kako se ističe već u prvom članku, njima se "uređuju se odnosi između naručitelja i izvođača (ugovaratelji) koji su ugovorno povezani u poslovima građenja", no već je u drugom članku postavljeno određeno ograničenje, tj. "ne primjenjuju se ako su ugovaratelji isključili njihovu primjenu." Zbog svega toga ne treba imati mnogo sumnji hoće li taj svakako hvalevrijedan doprinos rješavanju stanja u graditeljstvu naići na širu primjenu. 

  
 
  

TAGOVI