Njemačka ili možda... Hrvatska?!

Autor: B.L. Objavljeno: 25.04.2022. 🕜 09:14 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)

Ponovno pokrenut program poticanja učinkovitih zgrada zaustavljen je nakon par sati

Ni Njemačka više nije ono što je nekada bila i, sudeći po tome što se u zadnjih nekoliko mjeseci zbiva s programom poticaja za energetski učinkovite zgrade, po nekim stvarima sve više nalikuje Hrvatskoj. Naime, nakon što je ambiciozan program poticaja energetske učinkovitosti u zgradarstvu zbog iscrpljenosti sredstava početkom godine bio (privremeno) zaustavljen, nedavno je ponovno pokrenut, da bi opet stao i to nakon samo par sati!

Naime, kako je 20. travnja izvijestila njemačka Kreditna banka za obnovu (KfW), koja je zadužena za dodjelu tih sredstava, od toga dana ponovno je bilo moguće prijavljivati se za poticaje za enegetski učinkovite nove zgrade u sklopu programa 'Učinkovite zgrade stupnja 40'. Ipak, prijavljivanje je zaustavljeno nakon samo par sati jer je zbog prevelikog broja prijava (tko bi se tome nadao?) njihova vrijednost premašila ukupan raspoloživi iznos od 1 mlrd. eura. Zbog toga KfW više nije bio u mogućnosti zaprimati daljnje prijave. 

Dakako, na KfW su se odmah usmjerili bezbrojni negativni komentari iz građevinske struke koja ga optužuje za taj fijasko. Naime, već se ranije moglo pretpostaviti da 1 mlrd. eura, koliko je bilo stavljeno na raspolaganje, jednostavno neće biti dovoljno. Da sve bude još zanimljivije, svega dan kasnije, 21. travnja KfW je predstavio novi program poticaja pod nazivom 'EH 40 - održivost' koji se također odnosi na energetsku učinkovitost novoizgrađenih zgrada, ali čiji su uvjeti za prijavu mnogo složeniji. 

Da KfW ipak nije sve radio bez odobrenja politike (jer je on, uostalom, razvojna banka koja sam proslijeđuje sredstva poreznih obveznika!), potvrdilo je za sve te programe nadležno Savezno ministarstvo gospodarstva i zaštite klime (BMWi) koje je u svojem priopćenju istaknulo: "Program je ponuđen za stambene i nestambene zgrade na osnovi certificiranih izvedbi koje su dostupne na tržištu (npr. uredske ili upravne zgrade, obrazovne zgrade, škole, vrtići). Ostale certificirane izvedbe za nestambene zgrade, npr. za trgovačke centre ili fitnes-centre, upravo se razvijaju i bit će dostupne u jesen 2022. godine, tako da se program poticaja može postupno proširiti i na druge vrste nestambenih zgrada. Financiranje je u obliku kredita s niskim kamatama, uz subvenciju otplate 12,5% prihvatljivih troškova. Najveće ograničenje prihvatljivih troškova je 150 000 eura po stambenoj jedinici za stambene zgrade i 30 mil. eura za nestambene zgrade. Financiraju se samo izvori topline na osnovi obnovljivih izvora energije. Prijava se podnosi KfW-u na osnovi utvrđenih programskih struktura Saveznog poticanja učinkovitih zgrada (BEG)." Taj bi program trebao trajati do kraja godine, no ukupan iznos tako raspoloživih sredstava još nije poznat, objavio je njemački stručni portal 'CCI.Dialog'.


TAGOVI