Zelena aura oko Koprivnice

Autor: B.L. Objavljeno: 26.04.2022. 🕜 09:16 Lokacija: Koprivnica

Proširenom stvarnošću do veće energetske učinkovitosti

Regionalna energetska agencija Sjever predstavila je ambiciozan projekt primjene proširene stvarnosti (AR) pri učenju o energetskoj učinkovitosti. Riječ je o hrvatsko-mađarskom projektu Green AURA u kojem sudjeluju REA Sjever i Grad Koprivnica s hrvatske i Sveučilište u Pečuhu i Razvojna agencija Pečuh s mađarske strane. Započeo je u siječnju 2021. godine, s predviđenim trajanjem 20 mjeseci, a ukupan proračun iznosi 270 000 eura.

Dio projekta u Koprivnici zapravo se nastavlja na projekt 'LivingLab' koji je započeo još u ožujku 2019. godine, kada su u naselju Lenišće izvedena 24 ispitna polja sa 149 rasvjetnih tijela, ali i ostala informatička i telekomunikacijska rješenja za ostvarivanje pametnog grada. Cilj tog projekta bio je ostvariti prvi hrvatski živi laboratoriji za vanjsku rasvjetu, a sada je u sklopu projekta Green AURA proširen uz primjenu rješenja proširene stvarnosti. Pri tome korisnici prolazeći po koprivničkim ulicama i promatrajući lokacije iz stvarnog svijeta na ekranu mobitela vide trodimenzionalni sadržaj iz proširene stvarnosti (animacije, tekst i zvuk) koji im izravno pruža informacije o energetskoj učinkovitosti. 

Tako su na 14 lokacija širom grada postavljene ploče s uputama i interaktivni sadržaj koji se pokreće pomoću aplikacije 'Equinox XR i koji na pristupačan i za sve dobne skupine zanimljiv način pojašnjava energetsku učinkovitost. Kako bi se pri tome još više privuklo i one najmlađe, kroz sve te priče sudionike vodi maskota projekta, simpatični izvanzemaljac Mirko Reciklirko. Uz to, četiri lokacije su 'gamificirane', što znači da se na njima od sudionika očekuje i rješavanje određenih zadataka za koje mogu dobiti zanimljive nagrade koje su pripremili Grad Koprivnica, Komunalac i Koprivničke vode.

"Tema projekta je na inovativan način predstaviti održivi razvoj tehnologija koje doprinose energetskoj učinkovitosti, dakle obnovljivim izvorima energije. Vjerujemo da će ova aplikacija koja se temelji na proširenoj stvarnosti doista biti jedan zanimljiv alat kojim će djeca i stariji šetnjom po gradu dobiti više informacija o uštedi energije. Uzmite malo vremena s vašom djecom, skinite aplikaciju i prošećite pa možda dobijete i nagradu," objasnio je cijelu ideju i njezine ciljeve Ivan Šimić, dipl. ing., ravnatelj REA Sjevera.

TAGOVI