Agencija za tlak postaje državna tvrtka i gubi monopol

Autor: A.H. Objavljeno: 10.02.2017. 🕜 08:45 Lokacija: Zagreb

OPT bit će tek jedno od poduzeća koje pregladava industrijska postrojenja

Vlada je jučer odlučila skinuti s državnog proračuna Agenciju za opremu pod tlakom i pretvoriti u državno poduzeće - OPT d.o.o. Time se konačno provodi plan Milanovićeve Vlade, koji je trebao biti obavljen još 2015., a kojim se ukida monopol za poslove provjere i održavanja opreme pod tlakom visoke razine opasnosti, piše Poslovni dnevnik.
Rad OPT Agencije manje je eksponiran u javnosti, no moramo istaknuti kako je riječ o važnom inspekcijskom sustavu koji se desetljećima bavi pregledom industrijskih i energetskih postrojenja s opremom pod tlakom visoke razine opasnosti, kako prije njihova stavljanja u pogon, tako i njihova održavanja. Prema podacima Agencije pregledi se provode na više od 100 tisuća postrojenja.
Agencija koju trenutačno vodi Dario Karlovčan, dipl. ing.,osim u Zagrebu ima i područne službe službe u Osijeku, Splitu i Rijeci, a zapošljava oko 30 djelatnika, uglavnom inženjera strojarstva. Iz državnog proračuna Agencija je dosad financirana s oko 5 milijuna kuna godišnje, a od svojih obavljenih pregleda kod više od 3000 kljenata u proračun je svake godine uplaćivala između 7 i 8 milijuna kuna. Odlukom Vlade OPT Agencija bit će trgovačko društvo s temeljnim kapitalom od 279 tisuća kuna. Kako piše Poslovni dnevnik, njegovim upisom u sudski registar OPT će odmah dobiti i prve konkurente. Kako je najavila na sjednici Vlade potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, automatski će se aktivirati već odobrene akreditacije privatnim tvrtkama koje su zainteresirane za obavljanje ovog posla na hrvatskom tržištu.
Prema javno dostupnim podacima iz registra Hrvatske akreditacijske agencije, takva su odobrenja već izdana tvrtkama Bigdom Inženjering iz Matulja, Đuro Đaković Aparatima iz Slavonskog Broda, Antipiros iz Splita i Ardenter iz Čepina.
Ministrica Dalić najavila je i kako će se sastavni dio postupka preoblikovanja u poduzeće i otvaranja tržišta na privatni sektor biti i smanjivanje naknade koju je Agencija dosad zaračunavala za svoje aktivnosti, a koja je bila utvrđena na 250 kuna po satu.
O kolikom smanjenju bi se moglo raditi, ministrica Dalić nije precizirala, ali je stava da bi se time već u samom početku dalo dodatan doprinos razvoju ovog novog i specifičnog tržišta u Hrvatskoj.
Procjena je Vlade da će u sustavu platnog prometa OPT i uz konkurenciju moći profitabilno poslovati.
Dodajmo ovome kako će o ovoj temi i kompletnoj problematici i novostima iz područja opreme pod tlakom biti riječi i na 14. hrvatskom seminaru o tlačnoj opremi, koji se održava u Zagrebu 25. svibnja 2017. godine u organizaciji tvrtke Energetika Marketing.

TAGOVI