Arbitri u slučaju INA-MOL zašamarali hrvatsko pravosuđe

Autor: N.D. Objavljeno: 13.11.2017. 🕜 08:40 Lokacija: Zagreb

Objavljen dio odluka arbitraže INA-MOL koji lupa po hrvatskom pravosuđu

Index je objavio dio odluke izgubljene  arbitraže u slučaju INA-MOL u Genevi, zbog koje Hrvatska MOL-u mora platiti 250 mil. kn. Arbitri su povjerovali MOL-u da je krunski svjedok na suđenju Ivi Sanaderu, Robert Ježić lagao da uništi Sanadera, da je sudac Županijskog suda Ivan Turudić bio nedopustivo pristran na suđenju i da je čuvena snimka iz restorana Marcellino - koju je sud uzeo kao dokaz podmićivanja, vjerojatno mijenjana na Sanaderovu štetu te da je USKOK možda čak sudjelovao u smišljanju lažnog svjedočenja, objavio je Index u petak navečer. 
"Tribunal mora vrlo oprezno pristupiti dokazima sa suđenja Sanaderu. Ne postoje transkripti sa suđenja, samo sažetak svjedočenja koje je diktirao sudac. Ono što je sudac unio u zapisnik predstavlja njegovo viđenje onoga što su svjedoci izjavili… To je težak zadatak za suca i neizbježno je da je bilo pogrešaka. Nadalje, Tribunal ne može ignorirati sučevu očitu pristranost na suđenju“, zaključili su arbitri. Svoj zaključak, između ostalog, temelje i na Turudićevim intervjuima, u kojima je ustvrdio da namjerava sebi rezervirati ponovljeno suđenje. "Žalosno je što je sudac odlučio o slučaju govoriti u javnosti. Iz onoga što je sudac rekao u intervjuu lako je zaključiti da je naumio donijeti jednaku odluku“, upozorili su arbitri. Na suđenju Sanaderu za primanje mita od MOL-a krunski je svjedok bio Robert Ježić koji je nekadašnjem premijeru trebao prebaciti novac od mita. Arbitri su se njime ozbiljno pozabavili i nisu mu povjerovali ni riječ koju je rekao za zagrebačkom suđenju, tereteći bivšeg premijera. "Gospodin Ježić je tajnovit čovjek, odavno poznat u Hrvatskoj po bogatstvu i političkim vezama“, zaključuju arbitri i dodaju da je potpuno nepouzdan svjedok. Sastavili su čak i tablicu Ježićevih laži koju Index namjerava objaviti u jednom od sljedećih članaka. Arbitrima je bilo iznimno sumnjivo što Ježić nikada nije bio prisiljen uplatiti u hrvatski državni proračun pet milijuna eura sa svog računa koji su bili navodni mito za Sanadera. Štoviše, Ježiću je dozvoljeno da ode iz Hrvatske. Suci vjeruju da je USKOK Ježiću naložio što treba svjedočiti. Također, arbitri su uvjereni da je čuvena snimka Hernadi-Sanader u Marcellinu - montirana. Ivo Sanader za N1 je komentirao da mu je drago da je odluka objavljena i da mu je drago da je i ovom presudom dokazano da nikakvog mita nije bilo. Bivši premijer izjavio je kako je “braneći sebe, branio i Hrvatsku”. Dodao je kako i dan danas stoji iza ugovora koje je država potpisala s MOL-om, do kojih je došlo nakon šestomjesečnih pregovora. 
"U Marcellinu smo bili Hernadi, Ježić i ja, no na snimci Ježića nema. Pritom, ta snimka objavljena je četiri mjeseca nakon mog odlaska i nakon što je Ježić primio novac od Rusa, za koje je kasnije rekao da je to novac Mađara namijenjen meni”. Novinarka ga je zatim pitala zašto su onda, što se doista jasno vidi na snimci, vadili baterije iz mobitela. Na to Sanader nije odgovorio, naprosto je prešao preko pitanja. 
U tijeku je još jedna arbitraža, ona u Washingtonu, čiji rezultati će biti poznati u prosincu, a mogli bi biti jednako loši za Hrvatsku. Telegram neslužbeno doznaje kako su navodi Roberta Ježića bili podjednako neuvjerljivi i u drugom arbitražnom procesu protiv MOL-a, onom na sudu u Washingtonu. Iz dva neovisna izvora doznali su kako se tijekom iskazivanja ustvrdilo da je na sudu u Zagrebu djelomično govorio neistinu, s namjerom popravljanja vlastitog položaja u procesu. Navodno je i sam Ježić, doznaje Telegram, priznao kako su dijelovi njegovog tadašnjeg iskaza bili netočni.

TAGOVI