Kako je biti mlada i vrhunski obrazovana žena u energetici

Autor: Nina Domazet Objavljeno: 07.02.2023. 🕜 14:06 Lokacija: Zagreb
  • muškarci i žene na radnom mjestu (izvornik: Kraken Images from Stock, 2023.)

• žene, muškarci, radni odnosi, posao, ravnopravnost spolova
    Izvor: Kraken Images

Kako se osjeća mlada, vrhunski obrazovana žena u energetici danas, na radnom mjestu? O hrvatskom društvu jednakih šansi govori pet mladih elektroenergetičarki.

Kako se danas osjeća mlada, vrhunski obrazovana žena u energetici danas, na radnom mjestu? Primjećuje li diskriminaciju i kako se ona očituje? Kako je to kao žena, koja priželjkuje karijeru u energetici, balansirati između različitih uloga – partnerice/supruge, majke i poslovne žene?

Zanimljivi odgovori na ta pitanja mogli su se čuti početkom veljače na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), gdje je u sklopu projekta, „Umreženi stacionarni baterijski spremnici energije“, koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, održana radionica posvećena ravnopravnosti spolova. Mladim ženama koje su podijelila svoja iskustva zajedničko je da su diplomirale na FER-u, specijalizirale su se za elektroenergetiku, a one su Petra Sagestrano Štambuk (HOPS), Martina Vajdić (CROPEX), Andreja Lončerek Rajšl (HEP Trgovina), Petra Mesarić (Smartway) i Sonja Ravlić (Ravel). 

Svima njima, koje su diplomirale oko 2012., zajedničko je da nisu požalile u odabiru fakulteta i zvanja, vole svoj posao i radne sredine, štoviše, uživaju u tome što svojim radom mogu doprinijeti društvu. Ambicija i marljivost u obrazovanju im se isplatila pa danas rade zanimljive i kreativne, pristojno plaćene poslove, u sredinama koje prepoznaju njihovu stručnost i angažman. Međutim, reći da se nisu suočile i da se ne suočavaju s predrasudama – bilo bi pogrešno, jer Hrvatska je i dalje vrlo konzervativna i patrijahalna zemlja. 

FER: 20 do 30% studentica 

Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu upisuje prosječno 20-30 posto studentica, lani je donio Plan ravnopravnosti spolova, što se pokazalo optimalnim, jer bez njega ne bi mogli konkurirati na Horizon projektima. Svim spomenutim ženama FER je, čini se, bio sigurna luka gdje su podjednako imale podršku profesora i muških kolega te se čak osjećale povlašteno zbog svoga spola.

Svijet rada ipak je brutalniji i ne štedi mlade ljude, a pogotovo dobro obrazovane žene u zanimanjima koje se i dalje uvriježeno smatraju muškima. Energetika nije iznimka. Ženska ambicioznost doživljava se katkad kao neprimjerena, čak i prijetnja, a još uvijek ima onih koji svojim mladim visokoobrazovanim kolegicama poručuju 'da traže muža i rode dijete', čemu ne bi smjelo biti mjesta u poslovnom svijetu, rečeno je na penelu. 

„Na fakultetu se nisam suočila s diskriminacijom, međutim činjenica je da u društvu postoji neravnopravnost i žene se na istoj poziciji trebaju više potruditi da im se to priznaje. Kad preuzmu neki posao, žene ga i dovedu do zadovoljavajuće razine, daju sve od sebe da ispadne najbolje, drže se dogovora i rokova. Više puta sam se susrela da me gledaju ispod oka, traže mi propuste, bilo je tu i suza. No to se s iskustvom i godinama ipak promijenilo i sve sam sigurnija u sebe, jer imam više iskustva rješavati razne situacije“, sažela je iskreno dr. Petra Mesarić, vlasnica tvrtke Smartway, dobitnica nagrade Women in Adria za poduzetništvo.


Istaknula je da se kao mlada susrela s tim da investitori ne žele raditi sa ženama, jer u njih nemaju povjerenja, no sada se s tim ne zamara. Iako se smatra vrlinom ženski multitasking po njoj nije najbolja osobina u energetici. 
 

Izvor: N. Domazet
Kažnjava se mladost i neiskustvo

Projektantica Sonja Ravlić, svojedobno voditeljica projekta SincroGrid u tvrtki Ravel, je istaknula da kao društvo na neki način neovisno o spolu kažnjavamo mladost i neiskustvo, što je razumljivo. „Međutim, žene su možda drugačije odgajane – da ne 'talasaju' tako da im treba više 'utakmica u nogama' da bi se znale postaviti u različitim situacijama, što se uči s godinama i neovisno o spolu.“, rekla je Ravlić.

Ona ističe da uspjeh ovisi o osobnosti, no može se zaključiti da su žene u poslu možda pedantnije od muškaraca i vrlo ozbiljne, no možda kao negativnost ona navodi žensku emocionalnost, sklonost introspekciji i propitkivanju, dok su muškarci samouvjereniji – iz njih izlazi 'alfa mužjak' strana koja se u poslu traži. 


Sukob uloga


Martina Vajdić (CROPEX) misli da su žene u karijeri prisiljene žrtvati puno više od muškaraca, jer društvo od njih očekuje da se jednako daju i u obitelji i na poslu. Tvrtke i prema njezinom mišljenju trebale voditi računa o zadovoljstvu svojih zaposlenika i raditi protiv diskriminacije bilo koje vrste. M. Vajdić je članica ženskog ogranka hrvatske Cigre, kao i Petra Sagestano Štambuk, grupacije koja upravo želi osnažiti žene u tom i dalje dominantno muškom okruženju. 

Andreja Lončarek Rajšl (HEP Trgovina), osim uspješne karijere i majka je troje djece. Ona je istaknula da se žene kada postanu majke suočavaju s neravnopravnošću u napredovanju i nemaju pravocrtni karijerni put za razliku od muškaraca, jer izostaju s radnog mjesta radi porodiljnog i bolovanja, obiteljskih obaveza. Tvrtke u inozemstvu imaju svojevrsne ženske kvote u menadžmentu kakve su u Hrvatskoj i dalje rijetkost pa tako primjerice nikada ni jedna žena nije bila u Upravi HEP-a, iako ima puno ženskih zaposlenika i velik broj žena na direktorskim pozicijama u toj tvrtci.  

Majčinstvo i privatno poduzetništvo 


Koliko je teško paralelno „hendlati“ karijeru i zasnovati obitelj posvjedočila je Petra Mesarić, kad je rekla da je kao mala poduzetnica godinu dana u svojoj tvrtki pripremala situaciju da može ostati na porodiljnom, što je prilično izazovno te je rekla: „da nije bilo korone duže bi joj trebalo da se ostvari na području majčinstva“. Tu su joj puno pomogle informacije koje je dobila u ženskim business- udrugama. 

Kada bi kao zajednički nazivnik saželi ono što su te mlade i uspješne elektrotehničarke poručile djevojkama koje još studiraju, bila bi to važna poruka da "stalno ulažu u sebe i svoje znanje jer im ga nitko ne može oduzeti“, s čim se složihlo svih pet sugovornica na odličnom panelu. P. Sagestano Štambuk je rekla da bi djevojkama koje tek kreću s karijerom u energetici savjetovala da budu proaktivne, samostalne i da ne prestaju učiti, dok je A. L. Rajšl istaknula da je znanje moć i da bi se žene trebale međusobno podržavati i razumjeti, baš zato što su u sličnoj situaciji.

P. Mesarić je rekla da je njezin savjet djevojkama na početku karijere da "prihvate svoju nesavršenost i pogreške, dobro se pripreme za nešto novo a iskustvo će dovesti do veće sigurnosti i mudrosti kad je posao u pitanju". 

TAGOVI