Jedinstveno rješenje za ventilaciju, grijanje i hlađenje '5 u 1'

Autor: Vedran Vukasović Objavljeno: 05.05.2023. 🕜 10:05 Lokacija: Zagreb
  • Ventilacijska jedinica Atrea Duplex RS5 (izvornik: Atrea, 2020.)

• Atrea, ventilacija, sustavi ventilacije
    Izvor: Atrea
  • Atreina poslovna zgrada (izvornik: Atrea)

• Atrea, zgrade
    Izvor: Atrea

Već neko vrijeme Atrea može ponuditi jedinstvenu liniju proizvoda DUPLEX RS5. Radi se o ventilacijskim jedinicama za pripremu zraka koje predstavljaju jedinstveno rješenje za trgovine, prodavaonice u trgovačkim centrima, kafiće, restorane, salone, prodavaonice automobila, proizvodne hale i sve slične prostore u kojima nije moguće ili je teško primijeniti sustav grijanja i/ili hlađenja iz vanjskih izvora. S obzirom na hrvatske klimatske uvjete, Atreine ventilacijske jedinice DUPLEX RS5 pružaju cjelovito rješenje za ventilaciju, grijanje i hlađenje, ovisno o zahtjevima projekta.

Ventilacijske jedinice DUPLEX RS5 poznatog češkog proizvođača ventilacijske opreme Atrea predviđene su za unutarnju - podstropnu instalaciju, a zahvaljujući inovativnom rješenju omogućavaju prisilnu ventilaciju uz istovremeno grijanje ili hlađenje unutarnjeg zraka cirkulacijom.

Shema rada jedinica DUPLEX RS5

Jedinice DUPLEX RS5 namijenjene su za projekte u kojima treba koristiti grijanje i hlađenje uz ventilaciju. Na primjer, u onim prostorijama u kojima nije moguće koristiti klasične sustave grijanja zbog dizajna interijera (unutarnji prostori projektirani bez predviđenih izvora topline za grijanje) ili za projekte u kojima projektirani ili ugrađeni sustav grijanja ne pokriva u potpunosti toplinske gubitke (sustavi podnog grijanja koji imaju ograničene radne značajke pri grijanju). Također se mogu koristiti i za hlađenje prostora ljeti, kada klima-uređaji ne pružaju odgovarajuće radne značajke ili ne mogu osigurati jednaku toplinsku ugodnost u svim prostorima.

Jedinice DUPLEX RS5 pogodne su i za sve tipove niskoenergetskih zgrada gdje treba brzo uravnotežiti temperaturu u prostoriji. Na primjer, za brzo povišenje temperature, što je situacija u kojoj klasični sustavi grijanja ne mogu tako brzo reagirati. Suprotno tome, jedinica DUPLEX RS5 reagira vrlo brzo na zahtjeve za povišenjem ili sniženjem temperature zraka u prostoriji.


Višenamjenski kompaktni uređaj - '5 u 1'

Primarni krug osigurava grijanje, odnosno hlađenje uz cirkulaciju i filtraciju zraka, uz istovremeno miješanje s dijelom svježeg zraka uz ručno ili automatsko upravljanje (signal opreme u polju, osjetnici kvalitete zraka itd.). Sekundarni krug osigurava posve odvojenu visokoučinkovitu ventilaciju s povratom topline.

Cijelim sustavom se upravlja integriranim upravljačkim sustavom RD5 na pet načina:
• ventilacija s povratom topline
• grijanje uz cirkulaciju i ventilaciju s povratom topline, istovremeno
• grijanje uz cirkulaciju s odgovarajućom 'šok' ventilacijom
• način ventilacije prikladan za ljetnu sezonu (dobava > odsis)
• cirkulacijsko hlađenje.

Jedinice DUPLEX RS5 na raspolaganju su u osam veličina ventilacijsko-cirkulacijskog raspona i to od 1500/700 m3/h do 5500/2000 m3/h i pogodne su za primjenu u stambenim i komercijalnim projektima. Isto tako, idealne su za projekte koji se usredotočuju na ventilaciju uz maksimalnu iskoristivost unutarnje energije.

Mogućnosti ugradnje

 

 
 
Osnovne prednosti

Jedinice DUPLEX RS5 cirkulacijom omogućavaju veliku učinkovitost pri grijanju ili hlađenju. U isto vrijeme, zahvaljujući automatskoj kontroli razine ventilacije, izbjegava se prekomjerna i nedovoljna ventilacija. Atreine ventilacijske jedinice jamče optimalne unutarnje uvjete, uzimajući u obzir i relativnu vlažnost. Korisnici mogu lako postaviti omjer cirkuliranog i svježeg zraka.

Najveća prednost svih Atreinih ventilacijskih jedinica je u nevjerojatnoj kompaktnosti (visina je samo 500 ili 700 mm - ovisno o vrsti jedinice). Isto tako, isporučuju se u podstropnoj izvedbi, čime se značajno štedi na prostoru. Širok izbor različitih mogućnosti koje pružaju jedinice DUPLEX RS5, omogućava prilagodbu specifičnim zahtjevima različitih projekata. Zahvaljujući pametnoj konstrukciji i dizajnu, moguće je promijeniti mjesta odsisnog kanalnog priključka  (e2 + c2), servisnog prekidača, priključka grijača i hladnjaka. Tako ukupno postoje 32 mogućnosti konfiguracije!

Važno je napomenuti da jedinice DUPLEX RS5 u potpunosti ispunjavaju zahtjeve Uredbe (EU) br. 1253/2014 o eko-dizajnu iz 2018. godine. Naime, omogućavaju vrlo veliku iskoristivost toplinske energije topline s malom specifičnom snagom ventilatora (SFP) kao kod vrhunskih ventilatora.

Jedinice DUPLEX RS5 opremljene su i vrhunskim upravljačkim sustavom RD5 s mogućnosti povezivanja na internet i imaju integrirani internetski poslužitelj za daljinsko upravljanje i jednostavnije servisiranje. Tu su i:
• moderni upravljač s ekranom osjetljivim na dodir (u boji) i različitim mogućnostima kontrole i upravljanja, kontrolom grijanja i hlađenja, tjednim načinom rada i upravljanjem cirkulacijskim ili premosnim ('by-pass') zaklopkama
• mogućnost komunikacije s nadređenim sustavima (centralnim nadzorno-upavljačkim sustavima), a kao dio standardne opreme dolazi Modbus TCP, no tu je i mogućnost primjene protokola BACnet i KNX.

Upravljač CP Touch

Ukratko, u glavne prednosti jedinica DUPLEX RS5 ubrajaju se:
• višenamjenske jedinice - pet različitih mogućnosti kombinacija ventilacije, grijanja i hlađenja
• integrirana cirkulacijska zaklopka sa zasebnim napajanjem
• raspon protoka ventilacije/cirkulacije od 1500/700 m3/h do 5500/2000 m3/h
• velika učinkovitost povrata topline: do 93%
• velika učinkovitost ventilatora vrhunske kvalitete: SFP < 0,45 W/(m h)
• iznimna kompaktnost
• jednostavna instalacija
• integrirani upravljački sustav, uključujući osjetnike temperature
• integrirani internetski poslužitelj (kontrolni sustav RD5)
• upravljač u boji
• usklađenost s odredbama ErP2018
• izvrstan softver za odabir.

Za više informacija možete posjetiti: www.atrea.hr.

TAGOVI