Velike kuhinje više se ne mogu zamisliti bez kvalitetne ventilacije

Autor: B.L. Objavljeno: 11.10.2023. 🕜 08:26 Lokacija: Zagreb
 • Ugrađen kuhinjski aluminijski ventilacijski strop u Zaton Holiday Resortu (izvornik: Atrea, 2023.)

• Atrea, kuhinje, sustavi ventilacije, ventilacija
  Izvor: Atrea
 • Ugrađen kuhinjski ventilacijski strop u Petram Resortu u Savudriji (izvornik: Atrea, 2023.) 

• Atrea, kuhinje, sustavi ventilacije, ventilacija
  Izvor: Atrea
 • Ugrađen kuhinjski ventilacijski strop u stambeno-poslovnom kompleksu Sjenjak u Tuzli u BiH-u (izvornik: Atrea, 2023.)

• Atrea, kuhinje, sustavi ventilacije, ventilacija
  Izvor: Atrea
 • Vedran Vukasović, direktor prodaje Atree u Hrvatskoj (izvornik nepoznat)

• Vedran Vukasović, Atrea
  Izvor: -

Upravo za takve projekte, kada je potreban vrhunski sustav ventilacije u kuhinji, a to je danas sve češće, Atrea nudi prava rješenja

Atrea se u pet godina rada na hrvatskom tržištu etablirala kao pouzdan dobavljač visokokvalitetnih ventilacijskih jedinica s povratom topline, a posljednjih godina polako ulazi i u područje komercijalne kuhinjske ventilacije. Na tu temu razgovarali smo s Vedranom Vukasovićem, direktorom Atreine hrvatske podružnice.

 

Što Atrea nudi u kuhinjskoj ventilaciji?

Kuhinjski strop TPV

Proizvodimo široku paletu napa: od osnovnih odsisnih napa, do jedinstvenih OPTIMA napa s ugrađenom rekuperacijom (više na stranici: atrea.eu/hr/proizvodi/kuhinjska-linija). Međutim, za velike kuhinje preporučujemo cjelovito rješenje u obliku naših TPV kuhinjskih ventilacijskih stropova iz funkcionalnih i estetskih razloga. U ponudi imamo tri tipa TPV stropova (polikarbonatni, aluminijski i inox ispuna), a ono što smatramo posebno značajnim jest to da možemo ponuditi cjelokupan paket za ventilaciju kuhinja (napa ili strop zajedno s ventilacijskom jedinicom) i vlastitim kontrolnim sustavom za automatsku kontrolu kuhinjske ventilacije, što uvelike olakšava samu instalaciju, puštanje u rad i servis.

 

Kada je prikladno koristiti kuhinjsku napu, a kada ventilacijski strop?

Kuhinjski strop TPV-K

Svaki projekt procjenjujemo pojedinačno jer ovisi o rasporedu kuhinje i drugim okolnostima, ali općenito, počevši od projekata s više od tri nape, preporučljivo je razmotriti rješenje ventilacijskog stropa.

 

Koje su prednosti takvog rješenja?

S konstrukcijskog aspekta radi se o tzv. zatvorenom sustavu odsisavanja, odnosno zaštiti građevinskih konstrukcija i drugih razvodnih sustava od stvaranja masnoće i plijesni s jedne strane, a s druge strane o smanjenju ostalih zahtjeva za uređenje prostora iza postavljenog stropa. Naime, strop također uključuje priključke - difuzore i rasvjetu. U usporedbi s rješenjima s napama, ventilacijski strop eliminira potrebu za ugradnjom dodatne rasvjete te završnom obradom prostora između napa i ugradnjom dodatnih kanala za dovod zraka. To također treba uzeti u obzir kada se uspoređuju ukupni troškovi - na prvi pogled stropovi se mogu činiti kao znatno skuplje rješenje, ali to nije slučaj kada se računaju dodatni radovi i instalacije.

Osim toga, naše rješenje s velikim aktivnim zonama pruža prostor za eventualno premještanje kuhinjskih aparata u budućnosti.

 

S Vašeg gledišta, što je najvažnije kod kuhinjske ventilacije?

Kuhinjski strop TPV-N

To bi svakako bilo odgovarajuće dimenzioniranje količina zraka za dovod i odsis kako bi se spriječilo širenje mirisa izvan kuhinjskog prostora, tu pomaže naš sofisticirani Selection SW (aduforrevit_1.0.6.exe). I onda, naravno, filtri i učinkovitost istih. U ponudi imamo dvije vrste mehaničkih separatora masnoće - ciklonski postižu učinkovitost do 97% za čestice masnoća do veličine 5 μm.

Uz to, na dosadašnjim projektima razvili smo suradnju sa specijaliziranim tvrtkama te smo također u mogućnosti ponuditi UV-C tehnologiju za uklanjanje ostataka masnoće za maksimalnu čistoću ventilacijskog sustava i, gdje je to potrebno, filtre s aktivnim ugljenom za 100%-tno uklanjanje mirisa u odsisnom zraku.

 

To je teorija, ali kakvo je vaše praktično iskustvo?

Atrea je aktivna na području kuhinjske ventilacije od 1996. i u više od 25 godina realizirala je velik broj projekata, uglavnom u Češkoj i Slovačkoj, ali posljednjih godina raste i broj projekata u inozemstvu. Najveći projekt do sada, koji je potvrda naše kvalitete i sposobnosti, je TPV ventilacijski strop od 960 m2 u središnjoj kuhinji tvornice automobila Škoda, gdje se sprema i do 35 000 porcija dnevno.

 

Koji su vaši uspjesi na hrvatskom tržištu?

S kuhinjskom ventilacijom na hrvatskom tržištu započeli smo 2021. godine. Dakle, još smo skoro na početku, ali smo u tom vremenu već isporučili na desetke napa, a instalirano je i nekoliko velikih projekata s ventilacijskim stropovima. Uzbuđeni smo zbog porasta interesa investitora i projektanata i rada na sve većem broju budućih projekata.

 

Možete li navesti neke od njih?

Ugradnja aluminijskog ventilacijskog stropa u Zaton Holiday Resortu

Naravno. Posljednji projekt koji smo realizirali je aluminijski ventilacijski strop veličine 140 m2 otvorene izložbene kuhinje u Zaton Holiday Resortu. To je bio slučaj gdje smo rješenje morali u velikoj mjeri prilagoditi zahtjevima projekta. Isporučene su sekcije ventilacijskog stropa i tlačnih difuzora u boji prema željama arhitekata. Najznačajnija tehnička prilagodba na projektu je podrazumijevala uklopiti strop u skritne zahtjeve za visinom ugradnje. Naime, na određenim dijelovima zbog poprečnih greda imali smo na raspolaganju samo 600 mm visine za ugradnju cijelog sustava odsisa iz kuhinje. Također smo se na tlačnom dijelu umjesto standardnih vertikalnih priključaka difuzora, zbog nedostatka visine odlučili za nestandardne čeone priključke dugih tlačnih difuzora, koji su bili prvi takve vrste. Štoviše, kompletna instalacija je završena u roku od 90 dana od inicijalnog mjerenja.

Ugradnja ventilacijskog stropa u Petram Resortu u Savudriji

Prošle smo godine isporučili i montirali ventilacijski strop, kuhinjske nape  i posebno dizajnirane tlačne difuzore za Petram Resort u Savudriji. Također smo se morali uklopiti u visinske zahtjeve same arhitekture. Konkretno, ovjes stropa je izveden s kose krovne konstrukcije objekta uz zadržavanje normom propisanih visina projekta. Također je u suradnji s partnerima cijeli sustav ventilacije kuhinje opremljen ultraljubičastom (UV) filtracijom kao i Ansul protupožarnom zaštitom.

U 2021. godini isporučili smo i kompletno rješenje za kuhinju luksuznog restorana na zadnjem katu stambeno-poslovnog objekta Sjenjak u Tuzli, gdje je isporučen ventilacijski strop veličine 37 m2, zajedno sa podstropnom Atrea Duplex Basic jedinicom opremljenom kompletnom automatikom za regulaciju ventilacije kuhinje. Ono što bi htjeli naglasiti kod ovog projekta je to da je prvo izrađen crtež stropa te je isti bio mjerodavan za izradu zidova u kuhinji.

Ugradnja ventilacijskog stropa u kompleksu Sjenjak u Tuzli u Bosni i Hercegovini

 

Što je s Vašeg stajališta ključ uspjeha na hrvatskom tržištu?

U tom dijelu bismo svakako naglasili tehničku podršku u svim fazama projekta: od same faze projektiranja, preko instalacije, do servisne podrške. Naš tehnički tim u u samoj tvornici, u koordinaciji s tehničkim voditeljem Tomislavom na usluzi je od razrade same ideje, do razrade konačnog rješenja i HVAC projekta. Svakom projektu pristupamo individualno i spremni smo se prilagođavati i nuditi nestandardna rješenja. Naš tim za montažu jamči besprijekornu izvedbu, a u to su se uvjerili neki od najvećih izvođača u regiji. Jedini smo proizvođač kuhinjskih ventilacijskih stropova s vlastitim direktnim zastupstvom na hrvatskom tržištu, što nas čini vrlo fleksibilnim u odnosu s kupcem. Također, što se tiče UV sustava ili protupožarnog sustava, surađujemo isključivo s hrvatskim dobavljačima koji su fleksibilni i dostupni kao i mi što se tiče servisa, a što smatramo najvažnijom komponentom projekta.

 

Koji su Vaši planovi za budućnost?

Željeli bismo se više usredotočiti na edukaciju projektanata o tome kako pravilno projektirati kuhinjsku ventilaciju prema EN 16 282. U praksi vidimo da je mnogima od njih to uvijek jako zanimljiva tema.

 

TAGOVI