Uz E.ON jednostavno i brzo do sunčane elektrane na krovu

Autor: N. Domazet Objavljeno: 07.09.2023. 🕜 15:00 Lokacija: Zagreb
  • Kristian Stipanović, voditelj Future Energy Homea (FEH) i eMobilnosti u tvrtki E.ON Hrvatska (izvornik: Saša Ćetković, Telegram, rujan 2023.)

• Kristian Stipanović, E.ON Hrvatska
    Izvor: Saša Ćetković, Telegram

E.ON Hrvatska svoje kupce prati od prvog do posljednjeg koraka na putu energetske samodostatnosti, a velika novost je mogućnost kreditiranja izgradnje sunčane elektrane kreditom Privredne banke Zagreb

Podružnica njemačke kompanije E.On u Hrvatskoj i Sloveniji svojevrstan je "one stop shop" za sve one koji žele postati energetski samodostatni u ovim iznimno volatilnim tržišnim prilikama. O uslugama koje nude govori Kristian Stipanović, voditelj Odjela Future energy home i e-mobilnosti E.ON-a Energija, dio E.ON Hrvatska grupe. U pristupu primateljima usluga riječi kao: "jednostavno", "brzo" i "bezbrižno" za tu kompaniju istinski su moto poslovanja. 

 
Uslijed rastućih cijena električne energije i niskih kamata na štednju sve je veći interes za ugradnjom sunčane elektrane. Što E.ON Hrvatska može ponuditi građanima koje zanima postizanje energetske samodostatnosti, te kakva su vam iskustva s vašim proizvodima i uslugama na drugim tržištima?

 

Da, interes za ugradnjom sunčane elektrane je velik, unatoč činjenici da je trenutno cijena struje ograničena zbog vladinih mjera. Ugradnja sunčane elektrane se i u takvim okolnostima i bez dodatnih subvencija i dalje isplati, povrat ulaganja je ispod 10 godina, prosječno šest do osam godina, ovisno o insolaciji područja u kojem se nalazi i potrošnji uz garanciju od 25 godina na životni vijek panela. Ključno je da kupac koristi vlastitu energiju i tako je zaštićen od nepovoljnih kretanja cijena na tržištima, gdje smo posljednje dvije godine svjedočili do sad nezabilježenim visokim cijenama energenata. Osim financijskog, bitan je i moment okolišnog utjecaja. Sve se više kupaca orijentira okolišno prihvatljivim rješenjima kojima i sami doprinose zelenoj energetskoj tranziciji i smanjenju ugljičnog otiska. Osim što smo svjedočili visokim cijenama energenata, osjećamo i sve jači utjecaj nepovoljnih klimatskih promjena na zdravlje i sigurnost čovjeka, ali i ukupnog ekosustava planeta. Kao podjedinici moramo početi ne samo više razmišljati o smanjenju nepovoljnog utjecaja na klimu, već i djelovati kako bismo potaknuli i druge da djeluju. Jedini ispravni put je dekarbonizacija energetske potrošnje, cilj kojem smo mi u cijeloj E.ON grupi snažno predani. Zato našim kupcima nudimo mogućnost da s nama ostvare svoje i energetske i zelene tranzicijske ciljeve, olakšavajući im taj put s našim uslugama i rješenjima diljem naših 16 tržišta pa tako i u Hrvatskoj i Sloveniji. Osim samog rješenja i usluge, uz visoku kvalitetu opreme koju primjerice nudimo u sunčanim elektranama, naša dodatna vrijednost je i cjelokupni proces gdje kupca pratimo na svakom koraku od informiranja i savjetovanja do puštanja elektrane u trajni pogon. Kod nas „ključ u ruke“ za kupca znači bezbrižan, jednostavan i brz proces od ponude do realizacije, koji je moguć zahvaljujući našim stručnjacima i iskustvu.

 

Izvor: E.ON Hrvatska
 
Koliko ste solarnih projekata realizirali u proteklih godinu dana i što vas razlikuje od konkurencije? 

 

E.ON grupacija je predvodnik tržišta u Europi u segmentu kućnih sunčanih elektrana gdje smo na svakom tržištu u TOP 3 kompanije za navedeno rješenje. Ono što nas razlikuje na hrvatskom tržištu je naša pripadnost snažnoj  E.ON grupi, gdje imamo neiscrpan izvor inovacija, stručnosti i znanja gdje se i naši stručnjaci dodatno usavršavaju kako bismo mogli ponuditi najbolja rješenja krojena po mjeri za potrebe našeg kupca. Osnovna vrijednost E.ON-a je da uvijek stavljamo kupca na prvo mjesto što se ogleda i u povratnim informacijama dobivenim od naših kupaca, gdje cijene i vrednuju naš pristup i suradnju. Osim u projektiranju i ugradnji sunčane elektrane, podržavamo kupce i u financiranju. Nedavno smo s Privrednom bankom Zagreb sklopili sporazum o suradnji za financiranje kućnih solarnih elektrana za naše kupce, čime vjerujemo da ćemo dodatno osnažiti našu poziciju na tržištu. No, to je samo dio naših rješenja i usluga koje nudimo. Kako na našim drugim tržištima, tako i na hrvatskom tržištu, razvijamo takozvani "energetski ekosustav održivosti" za kućanstva koji je objedinjen pod imenom Future Energy Home. Taj je sustav zatvoreni ciklus koji omogućava da na jednom mjestu, u vašem domu, imate sve što vam je potrebno za energetsku samodostatnost. Sunčane elektrane su prvi korak prema dekarbonizaciji i samodostatnosti, potom slijedi pohrana energije u baterije, povezivanje sustava s dizalicama topline za grijanje, pametno softversko rješenje koje će upravljati cijelim sustavom i optimizirati ga te na kraju i vaš vlastiti sustav punjenja za električno vozilo. U E.ON-u ova rješenja nisu budućnost, ona su već tu i u primjeni. Integrirani energetski ekosustav kojim upravlja energy managemnet sustav uz napredno korisničko iskustvo – to je napredak koji namjeravamo dovesti i na naše tržište.

 

Za razliku od bogatijih tržišta, gdje udio novoregistriranih e-vozila dosta brzo raste, u Hrvatskoj je razvoj sporiji. Kako gledate na razvoj e-mobilnosti u Hrvatskoj ?

 

Činjenica je da udio električnih vozila u Hrvatskoj nije još na razini bogatijih tržišta gdje je i visoka cijena takvih vozila sigurno jedan od razloga. No, primjećuje se pad cijene uz očekivanje daljnjeg pada cijene te uz još veću ponudu modela u srednjoj i nižoj kategoriji proizvoda. Uz to, otvara se i prilika za tržište rabljenih električnih vozila u EU što je također atraktivno i privući će određen broj kupaca. Kako je promet jedan od većih zagađivača ugljičnim plinovima i potrošač fosilnih goriva, postojeće subvencije i poticaji su dobrodošli da ubrzaju ovu transformaciju prema klimatski prihvatljivijim načinima prijevoza te ubrzaju povećanje udjela električnih vozila na tržištima poput našeg.

 

Izvor: E.ON Hrvatska

 

Što nudite poslovnim kupcima, koji žele promovirati e-mobilnost kao uslugu te kakva su vam iskustva s poslovnom zajednicom u Hrvatskoj?

 

U E.ON-u nudimo široki portfelj usluga za poslovni sektor i u dijelu e-mobilnosti, razvijajući tako rješenja specifična za sektor i potrebe poslovnih modela naših kupaca. Svakoj suradnji pristupamo individualno te nakon procjene potreba radimo tehnološko end-to-end rješenje i usluge. Poslovni su kupci tako prepoznali dodatnu vrijednost i za svoje potrebe, ali i za svoje potrošače i kupce primjerice u postavljanju EV punionica u sklopu svojih poslovno prodajnih prostora ili pak solarnih panela na nadstrešnice svojih parkirališnih mjesta. Kao poslovni subjekti pod posebnim su kriterijima za provođenje zelene energetske tranzicije koja je sastavni dio strategija održivosti i ESG kriterija i ponosni smo što možemo biti dio njihovih uspješnih ostvarenja.

 

 

 

TAGOVI