Nova energetska legislativa kao pokušaj pomirbe 28 različitih interesa

Autor: Nina Domazet Objavljeno: 08.12.2016. 🕜 14:14 Lokacija:

EK je predstavila veliki set energetskih zakona koji bi trebali definirati energetiku u Uniji do 2030. U fokusu će biti energetska učinkovitost i ravnopravniji pristup tržištu za obnovljivce, koji se smatraju zrelim tehnologijama.

Krajem studenog Europska komisija predstavila je do sada najveću reformu energetske regulative, svoju viziju energetske tranzicije prema čistoj energiji pa nije zgorega biti informiran s koje strane 'vjetar puše'. Taj zakonski paket odredit će budućnost energetike u Uniji, a između ostalog dotiče se subvencija ugljenu, pristupu mreži i većim pravima individualnih proizvođača energije, građana. Neobičan je to pokušaj spajanja različitih nacionalnih energetskih strategija i zadovoljavanja interesa fosilnog i nuklearnog lobija, ali i obnovljivaca. Za početak, za ciljnu 2030. revidirani su poznati ciljevi «20-20-20». Iz gotovo tisuću stranica teksta može se iščitati da će se obveze za energetsku učinkovitost povećati na 30%, dok bi se emisije ugljičnog dioksida trebale smanjiti za 40% u odnosu na razine iz 1990., a udio obnovljivaca povećati na čak 50%. Takozvani «Zimski zakonski paket» treba odobriti Europski parlament i Vijeće ministara, pa je izvjesno da će biti promjena do 2018/2019., kada bi trebao i biti usvojen. 

Nekoliko je zanimljivih prijedloga, a jedan od njih je promjena pravila u prioritetu dispečiranja energetskih postrojenja na mrežu. Odluka o tome koja će postrojenja biti prioritetna uglavnom se donosi na bazi cijene proizvodnje električne energije, no od 2009. obnovljivi izvori energije dobili su pravo prioritetnog pristupa mreži i sva tako proizvedena energija mora biti i potrošena. No, sada, s nekoliko iznimaka u predloženoj regulativi, struja iz obnovljivaca bit će u smislu pristupa mreži tretirana jednako kao i struja iz TE na fosilna goriva. Iznimka se odnosi na postrojenja snage manje od 500 kW, što bi se od 2026. trebalo sniziti na 260 kW, demonstracijske projekte inovativne tehnologije i postojeća postrojenja, osim ako se ti kapaciteti mijenjaju ili proširuju. EK je uvjerena da će obnovljivci, s niskim ili nikakvim troškovima proizvodnje i dalje biti prvi u redu dispečiranja u mrežu. Ipak, već postoje računice da će takva politika dovesti do porasta ugljičnih emisija do 10%, a u slučaju zagušenja mreže zbog prevelike količine energije obnovljivci će zbog svoje fleksibilnosti biti prvi koji će s mreže biti maknuti. Kada je riječ o sigurnosti opskrbe, što je posebno važno za države poput Hrvatske, koje uvoze 30 do 40% električne energije, traži se veća suradnja među državama, pa i u mehanizmima kapaciteta, što do sada nije bio slučaj. Naime, očekivalo se da će biti značajnih promjena u tzv. mehanizmu kapaciteta, prema kojem se nekim postrojenjima na fosilna goriva (koja su nerijetko zbog nerentabilnosti prestala s komercijalnim radom), plaća da ostanu u rezervi radi sigurnosti opskrbe. No, to se nije dogodilo jer je EK želio zadovoljniti posrnule energetske divove pa će oko 95% postojećih TE na ugljen i plin moći nastaviti dobivati potpore. Limiti za plaćanja kapaciteta uvode se samo za nova postrojenja, koja će moći biti subvencionirana samo ako ispuštaju manje od 550 grama CO2/kW h. Hrvatska i HEP, koji zapravo i nije službeno odustao od TE Plomin C, a razmatra gradnju barem jednog novog bloka na plin, morat će voditi računa o tim pravilima. 

Pod egidom «najjeftinija, najčišća i najsigurnija energija je ona koja uopće neće biti potrošena», EK nastavlja forsirati energetsku učinkovitost. Dok su Europski parlament, industrija i zeleni predlagali ambicioznije ciljeve od čak 40%, Komisija na to nije pristala. Već sada je poznato da od 2018. sve nove javne zgrade koje će se graditi trebaju biti “gotovo nula energetske potrošnje”, a od 2020. i sve ostale, što će snažno potaknuti građevinsku operativu, proizvođače materijala i opreme. Forsira se uvođenje OIE-a u sustave grijanja i hlađenja, a opskrbljivači energijom postaju obavezni postići za 1% godišnje veći udio zelene energije u ukupnoj prodaji do 2030., što će biti kontrolirano u sklopu ciljeva energetske učinkovitosti. Mjere energetske učinkovitosti povećat će trošak energetskim sustavima za čak devet milijardi eura, ali se računa da će se to dugoročno vratiti energetskim uštedama. Hrvatska u uštedama u krajnjoj potrošnji stoji vrlo loše – do 2020. trebala bi uštedjeti 54,2 PJ, a do sada investiranim novcima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost postiže otprilike 10% nacionalnih ciljeva godišnje. Zbog toga uskoro treba očekivati uvođenje novog poreza za energetsku učinkovitost, od 3,5 lp/kW h i to za sve energente, zbog čega će neminovno poskupjeti energenti, odnosno energija. To se još nije dogodilo zahvaljujući političkoj nevoljkosti donošenja nepopularnih odluka, ali nećemo još dugo čekati na tu mjeru.

TAGOVI