Novi trendovi u zdravom življenju

Autor: B.L. Objavljeno: 04.12.2015. 🕜 12:09 Lokacija:

Najnovije rješenje LG-ove dizalice topline zrak - voda posijalo je sjeme novih trendova u zdravom življenju. Radi se o LG-ovoj dizalici topline Therma V koja, zahvaljujući primijenjenim ekološkim tehničkim rješenjima, omogućava da svi doprinesu zaštiti okoliša.

Kada su se električni automobili prvi put pojavili, javnost je ocjenjivala njihove ekološke prednosti uzimajući u obzir opće gledište da su vozne značajke takvih vozila u usporedbi s onima na fosilna goriva mnogo lošije. Ipak, ubrzani razvoj hibridnih i električnih vozila doveo je do toga da proizvođači vozila takvo gledište sve više opovrgavaju. Uostalom, ako se uspoređuju suvremeni vlakovi i nekadašnje parne lokomotive nitko više ne postavlja pitanje koji su od njih 'jači'. Istodobno, dok je velik napredak postignut u razvoju prometnih rješenja koja su prihvatljiva za okoliš i kada je riječ o izvorima energije, u jednom drugom području ostvarene su nevjerojatne promjene. To je zgradarstvo, gdje su ekološki prihvatljivi domovi i uredi postali 'zadnji krik mode'.

Biti zelen: ne samo za ekološki svjesne

Istodobno s povećanjem svijesti u javnosti o ekološkim problemima povećala se i ekološka svijest brojnih potrošača širom svijeta. Ipak, čak i oni potrošači koji nisu motivirani ekološkom svijesti danas mogu imati korist od ekoloških unaprjeđenja svojih domova ili ureda. Problemi do kojih u posljednjih nekoliko godina manje - više redovito dolazi zbog pogoršanih rusko-ukrajinskih odnosa pobornicima energetske neovisnosti najbolje ilustriraju opasnost od ovisnosti o samo jednom izvoru energije kao što je to prirodni plin. U isto vrijeme, kako se neprestano mijenjaju odnosi Rusije i Europe, raste i opasnost od ugrožavanja isporuka plina, upravo kada je on najpotrebniji. No, kako bi tome na vrijeme odgovorili, vlasnici kuća i stanova širom Europe sve više ugrađuju dizalice topline zrak - voda ili provode neke druge mjere kako bi postali energetski neovisniji.
No, onima koji nisu baš voljni uložiti u ekološke proizvode samo za to što ih 'zeleni' stalno na to potiču ili zbog trenutačnih odnosa u geopolitici, želja za snižavanjem mjesečnih troškova za energiju vjerojatno će biti najvažniji razlog za poduzeti taj korak. Iako dugoročno gledano, za sada plaćaju više, visoki početni troškovi većinu ljudi i dalje odbijaju od primjene solarnih toplinskih sustava, dizalica topline i drugih ekološki prihvatljivih rješenja, odnosno barem je tako bilo u prošlosti. Naime, osim što su mnoga poboljšanja značajno povećala učinkovitost takvih rješenja, ujedno je došlo i do postojanog pada njihovih cijena. U isto vrijeme, u mnogim zemljama širom svijeta državna i lokalna uprava ponudile su razne porezne olakšice ili druge oblike poticaja za vlasnike nekretnina koji primjenjuju energetska rješenja koja su prihvatljiva za okoliš. Dakle, uz istodoban pad cijena 'zelenih rješenja', razni oblici potpora uvelike su uklonili prepreke za mnoge koji traže načine kako povećati učinkovitost svojih domova i ureda, ali im za to nedostaje sredstava.


Vanjska...

Zrak: nenadmašni obnovljivi izvor

Odmak od plina i ulja kao energnata za sustave grijanja omogućen je primjenom dizalica topline zrak - voda, energetskim rješenjem koje mnogi smatraju sljedećim korakom u primjeni obnovljivih izvora. Dakle, dizalica topline zrak - voda uzima toplinu iz vanjskog zraka i prenosi je u unutrašnjost zrgrade gdje ona služi za zagrijavanje vode za sustav grijanja ili pripremu potrošne tople vode, omogućavajući pri tome iznimno učinkovit rad i vrlo malu potrošnju energije. Zahvaljujući činjenici da se toplinska energija uzima iz okolice, dizalica topline pri tome može isporučiti više toplinske energije za grijanje i pripremu PTV-a nego što je preuzela električne energije iz elektroenergetske mreže. Primjerice, kod uobičajene izvedbe dizalice topline zrak - vode, uz električnu snagu uzetu iz mreže od 1 kW i toplinski učin uzet iz vanjskog zraka od 2 kW, dobiva se ukupni toplinski učin uređaja od 3 kW, što znači da je za isti iznos električne energije dobiveno otprilike tri puta više toplinske energije.


... i unutarnja jedinica LG-ove dizalice topline zrak - voda Therma V

LG Therma V: redefiniranje učinkovitosti

Vlasnici zgrada koji žele primijeniti ekološka rješenja uobičajeno su motivirani voljom za zaštitu okoliša, vjerom u važnost energetske neovisnosti ili pak željom za snižavanjem mjesečnih troškova za energiju. Sve te zahtjeve ispunjava LG-ova inovativna dizalica topline zrak - voda Therma V, što je čini prirodnim rješenjem za sve koji žele unaprijediti svoj dom ili ured. Opremljena je visokoučinkovitom crpkom energetske klase A, koja je za oko 65% učinkovitija od uobičajenih crpki (pri tome se radi o podacima dobivenim laboratorijskim istraživanjima koje je proveo LG, kod kojih su uobičajena crpka s potrošnjom 234 kW h godišnje i crpka klase A s potrošnjom 81 kW h godišnje uspoređene pri radu od 12 h/d tijekom pet mjeseci). U isto vrijeme, istosmjerni elektromotor bez četkica (BLDC) koji služi za pogon ventilatora omogućava dodatne uštede na energiji za 40% kada radi pri malim brzinama i za 20% pri većim brzinama u usporedbi s uobičajenim izmjeničnim (AC) elektromotorima (pri tome se također radi o podacima dobivenim laboratorijskim istraživanjima koje je proveo LG). Cijeli sustav i dalje je potpuno uskladiv s postojećim radijatorskim grijanjem, spremnicima topline vode i solarnim toplinskim sustavima, što mu pruža nenadmašivu fleksibilnost ugradnje i primjene. Dakle, osim što smanjuje ugljični otisak i ovisnost o električnoj energiji te snižava mjesečne račune za energiju, LG-ova dizalica topline Therma V je savršeno rješenje za sve one koji žele 'zelena' rješenja, bez obzira na to kako motivirani bili.

TAGOVI