Panasonic - na vrhu u inovacijama!

Autor: B.L. Objavljeno: 31.03.2016. 🕜 13:38 Lokacija:

Nakon što je u primjenu u Japanu uspješno uveo novu radnu tvar R 32, poznati proizvođač opreme za klimatizaciju Panasonic spreman je i za promjene koje u području radnih tvari u rashladnoj tehnici nastupaju u Europi. Zapravo, tvrtka je još u rujnu prošle godine R 32 uvela u primjenu u uređajima serije A+++/A+++ VZ za tržišta nordijskih zemalja. No, Panasonic je sada spreman uvesti nove modele s R 32 i u ostale europske zemlje.

Još 9. lipnja 2014. godine donesena je Uredba (EU) br. 517/2014 o fluoriranim stakleničkim plinovima, poznatija i kao F-Gas regulativa, s ciljem zaštite okoliša smanjivanjem emisija stakleničkih plinova iz rashladne i klimatizacijske opreme i uređaja, dizalica topline, elektroenergetskih postrojenja, protupožarnih sustava i ostalih izvora. Ona se, zapravo, osniva na ranijim istraživanjima, u kojima je također pokazano kako bi R 32 moglo biti prihvatljivo rješenje za uređaje za klimatizaciju i dizalice topline jer ima malu vrijednost potencijala globalnog zagrijavanja (GWP), dok su radne značajke te radne tvari usporedive s R 410A.


Etherea - Panasonicov klima-uređaj koji serijski
već koristi radnu tvar R 32

No, R 32 ima još neka dobra svojstva koja tu radnu tvar čine zanimljivom alternativom kao što su:

 • smanjenje količine punjenja za 30% u usporedbi s R 410A
 • niža cijena u odnosu na R 410A
 • veća učinkovitost (za 10% u usporedbi s R 410A), što znači veći faktor grijanja (COP) i koeficijent energetske učinkovitosti (EER)
 • bolje radne značajke na ekstremnim vanjskim temperaturama zraka.

Svi dosadašnji rezultati, kada je riječ o učinkovitosti i cijeni, idu u prilog R 32 kao prikladnoj zamjeni za R 410A. Uz to, radi se o radnoj tvari koja se već godinama koristi i to kao komponenta R 407C i R 410A, a u sastavu R 410A, zapravo, čini čak 50%!

U ostale njezine važne značajke ubrajaju se:

 • mala vrijednost GWP-a, tj. GWP = 675 (dok za R 410A on iznosi 2088)
 • veća energetska učinkovitost u primjeni u odnosu na R 410A
 • manja količina punjenja, što znači da izmjenjivači topline i ostali dijelovi rashladnog sustava mogu biti kompaktniji
 • klasa opasnosti A2L, što znači manji rizik u slučaju incidenata povezanih s otrovnošću (A) i zapaljivošću (2L)
 • jednostavnost oporabe i ponovne uporabe jer se radi o jednokomponentnoj radnoj tvari
 • vrelište koje je slično vrelištu R 410A i nešto više nego kod R 22
 • jednostavnost rukovanja jer ne dolazi do razdvajanja na frakcije.

Kako bi smanjili globalno zagrijavanje, proizvođači rashladne i klimatizacijske opreme i uređaja danas sve više primjenjuju radne tvari s malom vrijednošću GWP-a. Kako bi tome pružio podršku, Panasonic sada razvija proizvode s R 32 koji će biti predstavljeni u narednim mjesecima.

TAGOVI