Popravak - zaštita - poboljšanje

Autor: Ivan STRELAR, dipl. ing. Objavljeno: 05.12.2016. 🕜 13:34 Lokacija:

U cjelokupnom području stanja opreme u industriji, energetskim i procesnim postrojenjima i rudarstvu korištenje kompozitnih materijala britanskog proizvođača Belzona može osigurati značajan napredak u snižavanju troškova pogona i poboljšanju učinkovitosti pogona.

Trošenje materijala zbog korozije, abrazije, kemijskog djelovanja i kavitacije može se najuspješnije nadopuniti i zaštititi kompozitnim materijalom koji zadovoljava ili često poboljšava pogonska stanja i trajnost segmenta koji se popravlja. Iz posljednjih 60 godina ima brojnih primjera u svijetu izvedenih uspješnih sanacija pogonskih elemenata kojima se produljuje vijek trajanja i redovito poboljšavaju pogonske značajke. Najbolji primjeri za to su pumpe.

Korištenje kompozitnih materijala često je uspješna alternativa konvencionalnom strojarstvu i antikorozivnoj zaštiti. Najčešće komponente koje se repariraju s materijalima Belzona su: spremnici, separatori, izmjenjivači topline, kondenzatori, pumpe, cjevovodi, tračni transporteri, osovine, kućišta motora itd. Remontna brodogradilišta i brodovlasnici najbolje poznaju i traže materijale Belzona jer imaju iznimna svojstva u izrazito korozivnom okruženju morske vode i atmosferlija.
U Hrvatskoj je u posljednje 22 godine primjena materijala Belzona postala redovita u tvrtkama kao što su Petrokemija, INA, JANAF, INAgip, brodogradilištima Viktor Lenac i 3 Maj i šećeranama u Osijeku, Virovitici i Županji.


Materijali Belzona uspješno se primjenjuju u 3. maj Brodogradilištu...

... TE Plomin...

Uz to, bezbrojni su primjeri primjene materijala SuperWrap II u svijetu, koji je u skladu s ISO 24 817 i ASME PCC-2 'Petroleum, Petrochemical and Natural Gas Industries - Composite Repairs for Pipework - Qualification and Design, Installation, Testing and Inspection'. Primjerice, još je 2013. godine SuperWrap uspješno primijenjen u talijanskoj rafineriji na svim cjevovodnim sustavima i u čeličani u Walesu u Velikoj Britaniji. S druge strane, zaštita Super Wrap II također je uspješno nanesena na usponske cjevovode plinske platforme uz talijansku obalu Jadranskog mora još 2011. godine. Materijali Belzona imaju i brojne reference iz susjedne Slovenije, za što je najbolji primjer akumulator topline u TE-TO Ljubljana.


... i na 'flagshipu' američke 6. flote

Jedan od najizazovnijih zadataka iz Hrvatske svakako je bila reparacija dinamometra za 3 Maj Brodogradilište, čiji su kućište i rotor bili teško oštećeni korozijom, a proizvođač je smatrao da je oštećenje nepopravivo i da bi najbolje bilo nabaviti novi uređaj. Uz to, dobar je primjer i obnova rotora u postrojenjima TE Plomin, ali i pojedini ključni dijelovi zapovjednog broda 6. flote Ratne mornarice SAD-a USS 'Mount Whitney' koji na remont redovito dolazi u Brodogradilište Viktor Lenac.

TAGOVI