Australija ubacuje u petu brzinu s obnovljivcima

Autor: N. D. Objavljeno: 05.03.2024. 🕜 10:27 Lokacija: Sydney (Australija)
  • Simbol zaštite okoliša, obnovljivih izvora, zelenoga (izvornik: violetkaipa / Shutterstock, 2013.)

• obnovljivi izvori, zaštita okoliša, zelena energija
    Izvor: violetkaipa / Shutterstock

Australija kreće u velike natječaje za vjetroelektrane, sunčane elektrane i pohranu

 Australska savezna vlada cilja na 10 GW novih vjetroelektrana i solarnih kapaciteta ove godine, zajedno s 3 GW upravljivih kapaciteta, jer se utrkuje da ispuni ambiciozni cilj od 82 posto obnovljivih izvora energije do 2030. godine.

Program tendera za 2024. – koji se sastoji od natječaja za 6 GW za vjetar i solar u sljedećem tromjesečju, te još 4 GW u drugoj polovici godine – označen je u novom dokumentu koji utvrđuje kako će funkcionirati proširena Shema ulaganja u kapacitete (CIS).

Ti tenderi će biti najveći ikad održani u Australiji, a uslijedit će jer zemlja zaostaje za svojim ciljevima za 2030., pa analitičari kažu da se gradnja elektrana mora ubrzati, osobito u Novom Južnom Welsu, najvećoj mreži. Plan za CIS program je održavati natječaje svakih šest mjeseci i u osnovi zaključati projekte do 2027. kako bi se mogli izgraditi do 2030., iako još uvijek postoji pitanje mogu li tehnologije poput crpne hidroelektrane ispuniti taj rok.

Potez dolazi usred sve većeg pritiska konzervativaca u kampanji da zaustave izgradnju velikih obnovljivaca i ostave otvorene elektrane na ugljen dok se ne izgradi nuklearna elektrana, što ne bi bilo moguće do nekog vremena nakon 2040. godine, objavio je sajt RenewEconomy.

Savezna i državna vlada složile su se prošle godine proširiti CIS na 32 GW, što bi uključivalo 23 GW novih elektrana i prošireni cilj od 9 GW upravljivog kapaciteta, što se općenito opisuje kao četiri sata skladištenja.

Prva dražba skladišta od 600 MW (2400 MWh) – namijenjena Viktoriji i Južnoj Australiji – već je u tijeku, a početne ponude zatvorene su prošlog petka. No opseg natječajnog procesa dramatično će se ubrzati u sljedećem krugu natječaja.

 

 

TAGOVI