Francuska odbija obvezati se na povećane EU ciljeve za obnovljive izvore

Autor: N. D. Objavljeno: 03.04.2024. 🕜 11:14 Lokacija: Pariz (Francuska)
  • Panorama Pariza s Eiffelovim tornjem (izvornik: Shutterstock 2013.)

• Pariz, Francuska
    Izvor: Shutterstock

"Ne želimo Europu koja postavlja prerestriktivne klimatske ciljeve. Kazne nećemo plaćati", kazao je francuski ministar energetike

Francuska bi trebala nastaviti odbijati uključivanje obvezujućih ciljeva obnovljivih izvora energije u svoj Nacionalni energetsko-klimatski plan, koji će biti podnesen Europskoj komisiji u lipnju, izjavila je ovoga tjedna bivša ministrica energetike Agnès Pannier-Runacher.

Natezanje na tu temu traje od prošlog studenog kada je Francuska podnijela Komisiji svoj revidirani Nacionalni energetski i klimatski plan (NECP) u koji nisu uključeni obnovljivi ciljevi.

Ciljevi, kako zahtijeva posljednja verzija Direktive o obnovljivoj energiji (RED III), ciljat će na zemlje EU-a s zajedničkim postizanjem 42,5% bruto konačne potrošnje energije u EU-u iz obnovljivih izvora do 2030. Usvajanje  RED III je u ožujku 2023. podržala je i Francuska. Cilj je opći za Europu, tako da neke države imaju više ili niže ciljeve ovisno o svojim kapacitetima. Francuski cilj je minimalno 44% obnovljive energije do 2030. Sve do kraja 2023. Francuska još uvijek nije bila na putu da ispuni cilj od 23% obnovljivih izvora energije do 2020., postavljen u drugoj verziji Direktive o obnovljivoj energiji (RED II), piše Euractiv.

 
Totemi, a ne realizmi

 

Međutim, povećani bi cilj bio besmislen prema Pannier-Runacher, koja kao ministrica energetske tranzicije pregovara o reviziji RED-a i NECP-u.

Na kraju se zakačimo za stvari koje su ponekad totemi i izgubimo iz vida cilj”, rekla je Pannier-Runacher govoreći o smanjenju emisija stakleničkih plinova na događaju koji je u utorak organizirao think tank Équilibre des énergies.

Sadašnji francuski ministar gospodarstva i energetike, Bruno Le Maire, nedavno je osudio "Europu koju više ne želimo, koja postavlja klimatske ciljeve koji su previše restriktivni i koji nisu zadovoljavajući", uoči sastanka ministara energetike EU početkom ožujka. Štoviše, Le Maire je izravno odbacio mogućnost sankcija protiv Francuske zbog neispunjavanja svojih ciljeva. “Francuska neće platiti nikakve kazne”, rekao je Le Maire.

Pannier-Runacher je uvjeren da je rješenje poštivanje "tehnološke neutralnosti", načela sadržanog u ugovorima EU.  Sredinom veljače, povjerenica EU za energetiku Kadri Simson ponovno je pozvala Francusku da ažurira svoje ciljeve za obnovljive izvore energije, nakon što je naznačio potrebu da to učini sredinom prosinca. Simson je rekla: "Francuska mora značajno povećati svoje ambicije u pogledu obnovljivih izvora energije na najmanje 44%".

Kao odgovor, francuske su vlasti ustrajale u svom odbijanju.

 

 

TAGOVI