Srbija ulazi u partnerstvo s Hyundai Engineering – UGT Renewables

Autor: N. D. Objavljeno: 04.04.2024. 🕜 11:38 Lokacija: Beograd (Srbija)
  • Fotonaponski moduli u sunčanoj elektrani (izvornik: Motorolka / Shutterstock, 2013.)

• fotonaponski moduli, fotonaponski sustavi, sunčane elektrane, Sunčeva energija
    Izvor: Motorolka / Shutterstock

Ključ u ruke za potencijalne korejske partnere EPS-a

Ministrica rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović i predstavnici EPS-a razgovarali su jučer sa delegacijom konzorcija Hyundai Engineering – UGT Renewables (UGTR). Prošle je godine putem javnog poziva taj konzorcij izabran za strateškog partnera za izgradnju solarnih elektrana ukupne vršne snage 1,2 GW i 1 GW u priključnim uvjetima. Ministarstvo je napomenulo da projekt uključuje ugradnju baterijskih sustava s kombiniranom radnom snagom od najmanje 200 MW i mogućnošću skladištenja od minimalno 400 MWh.

Ovo je jedan od najambicioznijih i najvećih projekata u Europi. Cilj nam je u sljedećim tjednima ostvariti sve potrebne elemente komercijalnog ugovora kako bismo našem strateškom partneru omogućili brzi početak razvoja i izgradnje solarnih elektrana koje će do 2028. postati značajan dio proizvodnog portfelja EPS-a,” istaknula je ministrica Dubravka Đedović Handanović. Od ostalih uvjeta za uspostavu strateškog partnerstva, pobjednički konzorcij treba odrediti optimalne lokacije za navedene objekte te izraditi prostorno-plansku dokumentaciju i potrebne studije.

Hyundai Engineering jedna je od tvrtki koje čine južnokorejsku Hyundai Motor Group. U jugoistočnoj Europi aktivan je iu Crnoj Gori u partnerstvu s UGTR-om sa sjedištem u Miamiju na Floridi. Balkan Green Energy News piše da Vlada Srbije namjerava tražiti i strateškog partnera za izgradnju vjetroelektrana ukupne snage 1 GW.

TAGOVI